2017. november 28., kedd

A Néma Tanúk láthatatlansága

Van ez a 16 akciónap, ami arra hivatott, hogy megmutassa a párkapcsolati erőszak létezik és van vele dolgunk. 

Ez a „hirtelen” közelítés egyáltalán nem komfortos, mert olyan érzésekkel kellene valamit kezdenem/kezdenünk, mint a fájdalom, a kilátástalanság, a megalázottság, a szomorúság, a döbbenet és még sorolhatnám.

A Néma Tanúk azokat a nőket jelenti, akik az adott évben, párkapcsolati erőszak következtében haltak meg. A 16 akciónap során minden évben sor kerül Budapesten a Néma Tanúk felvonulásra, ahol piros sziluettek szimbolizálják az áldozatokat.

Ebben az évben érkezett egy lehetőség, hogy a Néma Tanúk egy része „eljön” Pécsre. Elkezdtünk helyet keresni nekik, arra is figyelve, hogy ne tolakodó módon, de minél több ember szembetalálkozzon velük. Hogy a saját szemükkel lássák őket. Egyenlőre nem jártunk sikerrel. Kiderült, hogy a kezdődő karácsonyi forgatagban az emberek nem akarnak halott nőket látni. Ez érthető, ki szeretne? Persze az is kérdés ki szeretett volna meghalni? Vagy egy bántalmazó kapcsolatban létezni? Attól mert nem beszélünk valamiről, nem akarjuk látni, hallani, attól még ott van. Minden ötödik nő élt vagy él olyan párkapcsolatban, ahol a partnere rendszeresen bántalmazza.

A Néma Tanúk december 1-én ott lesznek a Király utca közepén. Ha valakinek van lehetőség, akkor december 10-ig, az emberi jogok világnapjáig örökbe fogadhatja őket.