Karády Katalin színésznő, az első igazi magyar díva, a Világ Igaza elismerés kitüntetettje.

Kanczler Katalin nehéz sorsú családból származott, testvéreivel mélyszegénységben nőttek fel. Egy segítőprogram keretei közt öt éven át külföldön, először Svájcban, majd Hollandiában nevelkedett. Miután hazatért, kereskedelmi leányiskolában folytatta tanulmányait. Társai közül kilógott kifinomult öltözködésével, nyelvtudásával és természetes szépségével.

Az életőt övező legendák hamar kialakultak: huszonévesen már elvált nő volt, aki azonban minden energiájával a színészet felé fordulhatott. Egyed Zoltán laptulajdonos figyelt fel rá egy budai mulatóban, s elhatározta, hogy színésznőt csinál belőle: ő találta ki számára a szerinte jobban hangzó Karády nevet.

Cs. Aczél Ilona ünnepelt művésznő olyan tehetségesnek találta, hogy három éven keresztül ingyen tanította, az ő színitanodájában kötötte össze sorsát végleg a színészettel. Rendszeresen lépett fel a Pesti és a Vígszínházban, de az igazi, mindent átütő sikert első mozifilmje, a Halálos tavasz hozta meg számára. A háború furcsa első éveiben egy csapásra ünnepelt díva, bálvány lett.

A “végzet asszonya” lett, erős, öntudatos személyisége és kisugárzása megigézte az embereket. Amerikai kolléganőihez hasonlóan építette fel az imázsát, ezrek akartak hasonlítani rá. 

A sztársággal együtt járt, hogy a magánéletét titkok és pletykák lengték körbe: voltak, akik a férfiak elcsábítóját látták benne, sokan leszbikusnak gondolták. Utóbbit több pályatársának magánlevelezése, életrajz-kutatójának munkája alátamasztotta, így a magyar LMBTQ közösség is újra felfedezte alakját.

Megítélését már életében árnyalta, hogy gyengéd szálak fűzték Horthy Miklós kémfőnökéhez, Ujszászy Istvánhoz. A német bevonulás után Karády Katalin kegyvesztetté vált, filmjeit nem játszhatták a mozik, szerepeiből kitették, dalait letiltották, végül kémkedés vádjával letartóztatták és megkínozták. 

Kiszabadulása után fizikailag és lelkileg megtört, mégis cselekvő ember tudott maradni. A legenda szerint egy csapatnyi zsidó kisgyereket, akiket a nyilasok a Dunába akartak lőni, mentett meg őreiket ékszerekkel lefizetve. Karády rengeteg emberen segített, lakásaiban zsidókat bújtatott, emberséges tettei miatt 2004-ben posztumusz a Világ Igaza kitüntetést adományozták neki.

“Segítettem, bújtattam, hiszen három lakásom volt akkoriban, és ha már elvittek valakit, utánamentem, és kihoztam Kistarcsáról is.”

A háború utáni új világrendben sem lehetett számára hely. Bár a kommunista diktatúrát megelőző néhány évben ugyan újra keresték, a Horthy-rendszer ünnepelt alakjaként gyanú és megvetés járt neki. Filmjeit ismét betiltották, a fővárosi színházakból száműzték.

1951-ben egy szombathelyi fellépését követően élettársával, Frank Irmával elszöktek Magyarországról. Másfél évtizednyi vándorlás után New Yorkban telepedtek le, ahol egy kalapszalont vezettek. Bár Karády néha fellépett még, alapvetően visszavonultan élt. 

Egy teljes generáció előtt ismeretlen maradt személye. Amikor a fellazuló rendszerben a hetvenedik születésnapja alkalmából Magyarországra hívták, stílszerűen csak egy kalapot küldött maga helyett. 1990-ben hunyt el. 

“Nem szívesen beszélek róla, nehogy kérkedésnek hasson. De az igazság az, hogy üldözötteket bújtattam. Annak idején három lakásom volt, mindegyikben jó néhány embert rejtegettem. Ezt nem valami hősies áldozatnak, hanem emberi kötelességemnek éreztem.”