Kaba Lamine ökogazdálkodó, a Kaba Farm egyik alapítója. Közvetlen, segítőkész és önzetlen emberként ismerik, aki őszinte jóindulatot közvetít. Tudását, tapasztalatát anyagi érdek nélkül osztja meg másokkal, a falusi, természettel harmonikus gazdálkodó életformát népszerűsíti, amivel véleménye szerint lehetséges enyhíteni több társadalmi problémán.

Kaba Lamine és párja, Simone Kaba-Tshanz sajtkészítéssel és kecsketartással foglalkozik Almáskeresztúron. A Kaba Farm megalapításakor a fenntartható, környezetkímélő működés mellett kötelezték el magukat. Aktív tagjai a közösségnek, évek óta népszerű önkéntes programot valósítanak meg.

Simone és Lamine 15 évvel ezelőtt költöztek Svájcból a baranyai településre. Egy kis rokoni kapcsolatot leszámítva idegenként érkeztek az alig száz fős településre, és még idegenebb volt számukra, hogy a természetből, a természettel összhangban kell megélniük.

Az elhatározásuk azonban szilárd volt, s már a sok megpróbáltatással teli első évektől kezdve úgy dolgozott Simone és Lamine, hogy abból minél többet visszadjanak a közösségnek, hogy ne csak ők tanuljanak, de az életformájukat, tapasztalataikat, tudásukat megosszák a környezetükben élőkkel.

Több helyi és vidéki kezdeményezés aktív résztvevőjeként kezdeményezték Almáskeresztúron a különböző termelők egymás közti cserepiacának kialakítását, egymás kisegítésének kölcsönösségen alapuló gyakorlatát. Rendszeresen fogadnak önkénteseket nemcsak a környék városaiból, az országból, de külföldről is.

Lamine mindig hangsúlyozza, hogy ő csak egy tagja a csapatnak, hiszen sok ember odaadó munkája kell a Kaba Farm sikeréhez.

Abban hisz, hogy elengedhetetlen az emberek gazdasági, társadalmi kiszolgáltatottságának csökkentése, a közösségi gondolkodás újjáélesztése, a tanult tehetetlenség pozitív elmozdítása – különösen az elszegényedett falvakban. Mindennek fókusza az ökogazdaság, a természettel való harmonikus gazdálkodás bővítése, eszköze pedig az önkéntes munka, a csere alapú gazdálkodási modell.

Az Emberség-díjat március 21-én, alapítványunk születésnapján adjuk át díjátadó est keretében.

A fotót Nagybodzsár Zsolt készítette.