A Pécsi Heti Betevő közössége kéthetente vasárnaponként meleg ételt, süteményt és gyümölcsöt oszt Uránvárosban a rászorulónak. Teszik ezt minden nehézség ellenére idén már a negyedik éve.

A Heti Betevő pécsi csapata a budapesti anyaszervezet baranyai képviselőjeként alakult meg. A “kemény maghoz” az eltelt években sokan csatlakoztak, s kéthetente vasárnaponként a hátukon cipelik (néha szó szerint) az ebédfőzés és az ételosztás szervezését, megvalósítását. Munkájuk teljes mértékben önkéntes, csakis a városszerte szórakozóhelyeken, kávézókban, éttermekben kihelyezett perselyekből befolyt összegből és az adományokból finanszírozzák.

Legyen hőség vagy ítéletidő, szilveszter vagy húsvét, minden második vasárnap délben közel 200 embert vendégelnek meg minőségi vasárnapi ebéddel a pécsi jégpálya mellett, a felüljáró alatti részen. Szomorú körülmények között, de az előző városvezetés csak itt biztosított számukra lehetőséget. Ez azonban nem szegte kedvüket, s négy év alatt legalább 15000 körül járhat már a kiosztott meleg étel adagja.

Megkülönböztetés nincs: aki megjelenik, kap legalább egy tál meleg ételt és hozzá zsemlét, gyümölcsöt, süteményt, innivalót. Jobbára sokgyermekes családok (a Családsegítő Szolgálat ajánlásai alapján ők az egész családnak elegendő adagot kapnak) érkeznek, de sokan vannak kisnyugdíjasok, munkanélküliek, hajléktalanok is. Mára mind személyes ismerősök.

Az ebédek jótékonysági alapon készülnek. Az év egyharmadában éttermek főznek, olykor az alapanyag költségeit is fedezik. Egyébként a csomagolás, a szállítás, az ételosztás is a részben változó, részben állandó önkéntes csapat munkája.

Az év nagy részében azonban maga a főzés is csapatmunka a bevásárlástól kezdve. S nem ritkán heroikus: nincsen állandó hely, nincsen infrastruktúra, nincsen tárolóhely. Mindenki azt tesz bele a magáéból, amit csak tud. De mindig van jó hangulat, jó szó, kedvesség és tisztelet az ételért érkezők iránt. Az ételen túl pedig mindig akad használt ruha, mikuláskor ajándékcsomag vagy éppen külön ünnepség a családosoknak.