Daphne Caruana Galiziá, máltai újságíró. 2017. október 16-án ismeretlen tettesek egy autójába rejtett pokolgéppel felrobbantották a kocsiját. Galiziá azonnal szörnyethalt.

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Az élet általában igazságtalan és ezen nem tudunk változtatni. Mégis, amikor van esélyem, hogy megszűntessek egy igazságtalanságot, akkor én mindent meg fogok tenni!”

Az újságíró a The Sunday Times of Malta-nál kezdte karrierjét, majd a The Malta Independent-ben jelentek meg cikkei. A nevét azonban oknyomozó blogja által ismerte meg a világ. A honlapnak igen nagy olvasottsága volt, több százezren követték figyelemmel. Munkája során a nemzetközi offshore botrányt kirobbantó Panama aktákkal kapcsolatban számos máltai politikusról hozott nyilvánosságra érzékeny információkat, köztük egy olyan céget is megemlített, ami a máltai miniszterelnök feleségének tulajdonában van.

A gyilkosság okai a mai napig nem tisztázottak. Az újságírónő fia bűnrészességgel vádolta meg a máltai kormányt, mivel szerinte édesanyja halálának hátterében a kormány korrupciós ügyeit feltáró nyomozása állhat.

Az offshore a politikus hobbija

Évtizedek óta bevett szokás a világban, hogy cégeket olyan országokban jegyeznek be, ahol nem folytatnak tényleges tevékenységet, viszont kevesebb adót kell fizetniük. Ez a cégnek és az adóparadicsomnak is jó, viszont megkárosítja a másik országot és az adófizetőket. Sokszor éppen saját hazájukat lopva meg.

Próbáld ki a játékunkat, hogy többet megtudj a témáról!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv