Grábóc önkénteseit és szépkorú lakosait támogatja a MAG közösség, összefogással ellensúlyozzák a zsáktelepülés jellegből fakadó hátrányokat.

Lelkes grábóciak azért alakítottak egyesületet, hogy közösségfejlesztéssel, közösségépítéssel, különböző szociális tevékenységekkel támogassák a szépkorúakat, segítség a fiatalok érdekképviseletét, színesítsék a település életét. Bár a járványhelyzet miatt az egyesület bejegyzési folyamata megszakadt, a cselekvésben ez nem akadályozta őket.

Grábóc 180 lélekszámú község, az itt élők közel fele 65 év feletti. Egy kisbolt működik korlátozott nyitvatartással, nincs gyógyszertár, a háziorvosi szolgáltatás pedig szünetel a krízishelyzetben. Falugondnoki szolgálat nincs, így a bolt vezetője és az aktív korú munkavállalók segítik a település lakóit önkéntes alapon bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban. A közösség tagjai nem vártak külső támogatásra, saját kezükbe vették a járványügyi helyzetből adódó szociális problémák kezelését.

“A falubeli önkéntesek támogatását tűztük ki célul, akik segítik a település közösségét az alapvető létfenntartásban, munkába járásban” – magyarázta Erős Beáta.  “Nemcsak a szépkorúaknak életbe vágó ez a támogatás, de azoknak az egészségügyi és szociális dolgozóknak is, akik a munkába járáshoz tömegközlekedést vesznek igénybe.”

A grábóciak közül többen az egészségügyben, illetve szociális szférában dolgoznak. Többségük a munkába járáshoz Bonyhádra csak a tömegközlekedést tudja csak igénybe venni, de a napi egy órás autóbuszozás a járványhelyzetben különösen veszélyes. Sokukat szívességből családtag, szomszéd, barát, és az önkéntesek segítik a munkába jutáshoz.

Az egyesület tagjai arra is ügyelnek, hogy a vészhelyzettel kapcsolatban hiteles információkhoz jutassák a lakosságot. Ezért szórólapon például kézmosási protokollt, a hatályos jogszabályok értelmezését nyomtatják ki. A Krízispályázaton elnyert támogatást utazási költségre, fertőtlenítésre és információs anyagok elkészítésére fordították.

Naponta egyeztetnek az adminisztrációval kapcsolatban, telefonon folyamatos kapcsolatot tartanak az önkéntes segítőkkel. A koordináció mellett elemzik és értékelik a tevékenységet, miként tudnak hatékonyabban működni, megoldani az elakadásokat.