A kanadai Ontario államban született Craig Kielburger életében meghatározó pillanat volt, amikor 12 évesen megismerte a pakisztáni Iqbal Masih tragikus történetét – az egykori gyerekmunkás 12 éves volt, amikor meggyilkolták, feltehetően azért, mert felemelte hangját szőnyegiparban kihasznált gyerekmunkásokért. Craig ennek hatására szentelte a gyerekjogoknak az életét. We Charity szervezetével világszerte indítottak akciókat. Egyik első ilyen volt, amikor 3000 aláírást gyűjtöttek és adtak át India akkori miniszterelnökének egy aktivista szabadon bocsátásért.

A kép nagyobb felbontásban letölthető innen!

Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermek Jogairól szóló Egyezményt. Magyarország 1991-ben ratifikálta az egyezményt, hasonlóan a világ közel kétszáz országához. Ezt eddig egy ország nem tette meg: az Amerikai Egyesült Államok.

Az egyezmény célja, hogy világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Ezek három fontos alapvetésen, a gondoskodás-ellátás, a védelem és a részvétel jogán alapulnak. A gyerekek jogainak tiszteletben tartása nemcsak a család, de az egész társadalom feladata. Ennek biztosítása közös felelősségünk.