Jesztl József és Lencse Máté Jól játszani című különleges társasjátékát teszteltük az Élmény Tár nyári táborának gyerekeivel.

Alig került forgalomba a Jól játszani, rögtön felhívta magára a figyelmet formabontó megjelenésével. A klasszikus társasjáték formát elhagyták a készítők, s egy könyvbe szerkesztettek be hét játékot, hogy “a gyerekeket a játék élményén keresztül tanítsák meg játszani”. Mindezt Vörös Jutka nagyszerű illusztrációival, aki külön kis világot teremtett a képeivel.

Bár első nekifutásra nem volt túl népszerű a kötet, végül elsöprő sikert aratott. Futótűzként terjedt a gyerekek között az új játék híre és mindenki ki akarta próbálni.

Elsőre többen is megrémültek a játék könyv formátumától, helyette inkább a jól megszokott táblás játékokat választották. A kísérletező kedvű gyerekekkel a játék kezdete előtt beszélgettünk arról, hogy mi lehet az oka annak, hogy a játéktáblák nem egy dobozban vannak, hanem egy könyvvé vannak összefűzve.

A Jól játszani úgy épül fel, hogy a szabályok rögtön a játéktáblák mellett találhatók. Ez nagy segítség, mert így biztosan nem fog elkallódni és játék közben is bármikor könnyen bepillanthatunk, ha esetleg valamit elfelejtettünk volna.

A gyerekek egyébként nagyon kreatívak voltak, találtak más magyarázatot is: “azért vannak a táblák egy könyvben, mert így kevesebb helyet foglalnak a polcon és a balatoni táborba is könnyen el tudjuk vinni”.

Miután ezt megbeszéltük, közösen átlapoztuk a könyvet, ismerkedtünk a szabályokkal és megnéztük a mókás grafikákat. A játéktörténeti részeket szándékosan ugrottam át, kíváncsi voltam, hogy a gyerekek észreveszik-e maguktól, hogy egyes játékok szabályai hasonlítanak olyan klasszikus játékokhoz, mint a dáma, a sakk vagy a mancala. Ezek a játékok gyakran előkerülnek az Élmény Tár társasjáték műhelyén is, így a rutinosabbak rögtön észrevették a párhuzamokat. Nem véletlen, hogy a legtöbbet a Mézivel és a Vízililiomokkal játszottak.

Műhelyvezetőként a játékok hatalmas erősségének érzem az előnyadást. A foglalkozásokon előfordul, hogy a játékot eltérő képességű vagy nem azonos korú gyerekek játsszák. Ilyenkor bizony kivétel nélkül nagy szükség van az előnyadásra, rögtönözni kell valami plusz szabályt, ami nem mindig könnyű. A gyengébbik féllel nem éreztethetjük azt, hogy esetleg esélytelen a játékban, míg az erősebbik féllel nehéz megértetni, hogy miért is jár az előny a másiknak. Ebben segít a szabályzat erre vonatkozó része, sőt nem is egy, hanem rögtön három lehetséges megoldással.

Már most biztos vagyok benne, hogy a Jól játszani kötet helyet kap az Élmény Tár slágerjátékai között, és természetesen a Balatonra is magunkkal visszük!

Lencse Máté -Jesztl József
Jól játszani - 7 táblás játék
Illusztrátor: Vörös Jutka
Pozsonyi Pagony 2019
Lencse Máté – Jesztl József
Jól játszani – 7 táblás játék
Illusztrátor: Vörös Jutka
Pozsonyi Pagony 2019

A szöveget Sütő Ramóna, az Élmény Tár mentora írta.