, Környezetünk védelméért dolgozik a szedresi közösség

Őshonos fákat ültet, illegális szemétlerakás ellen kampányol a Szedresi Sziget Egyesület, s közösségi megoldásokat keresnek a környezetünket érintő problémákra.

Egész Magyarországon problémás jelenség az illegális szemétlerakás, ami ellen több kevesebb-sikerrel küzdenek a hivatalos szervek, helyi közösségek. Ha csak nincsen szem előtt, sok embernek nem éri el az ingerküszöbét, s még kevesebben hajlandóak tenni ellene.

A Szedresi Sziget Egyesület 12 éve küzd nemcsak az illegális szemétlerakás ellen, de számos olyan problémával is foglalkoznak, ami a lakossági hulladékkal kapcsolatban felmerül. Ilyen az eltakarított szemét “újratermelődése” is a természetben. Évente több alkalommal szerveznek szemétszedési akciókat, sokszor ugyanazon a helyeken, mert az eltakarított hulladék helyén olykor csettintésre felhalmozódnak az újabb kupacok.

Kiemelt témájuk a levegő védelme, hiszen a hazai szokásokhoz igazodva a környéken élők többsége komposztálás helyett kevésbé környezetkímélő módon szabadul meg a felgyülemlett kerti hulladéktól – vagyis egyszerűen elégetik azt.

Bár az egyesület kemény magját egy fáradhatatlan közösség alkotja, de folyamatos fejtörést okoz az új, aktív környezetvédők toborzása.

, Környezetünk védelméért dolgozik a szedresi közösség

“Az elmúlt években több tucat szemétszedési akciót szerveztünk, részt vettünk a LEADER forrásból megvalósuló Borok-Vizek-Kúriák Zöldút egyik szakaszának kialakításában és hozzánk köthető a szedresi Ős-Sárvíz Tanösvény megvalósítása is” – sorolja az elért eredményeiket Bese Örs, a Szedresi Sziget Egyesület alelnöke, majd hozzáteszi: “Azt tapasztaltuk, hogy a környéken élők szimpatizálnak a tevékenységünkkel, de közülük aktívan kevesen vesznek részt a programjainkon.

A nagyközönségnek szóló tevékenységeik között találunk még hagyományos műemlék-látogató bringatúrát, különböző helytörténeti kiállításokat, zenei és gasztronómiai rendezvényeket. Társadalmi elfogadottságukat és tevékenységük elismerését jól jelzi, hogy tavaly februárban megkapták Az Év Tolna Megyei Civil Szervezete díjat.

A Szedresi Sziget Egyesület az Erősödő Civil Közösségek támogatásával Zöld Szedres néven egy tíz hónapon át tartó, kiemelt programokból álló környezetvédelmi projektet valósít meg. “A helyi lakosság szélesebb körét vonjuk be a környezetvédelmi akcióinkhoz, amit igyekszünk mintaprogramként dokumentálni, s átnyújtani mást településeknek és környezetvédőknek” – magyarázza az alelnök.

, Környezetünk védelméért dolgozik a szedresi közösség

Ennek keretében elkészítettek egy települési, Szedresen élőknek szóló környezetvédelmi kiadványt, ami egy színes, természeti értékeket bemutató kisokosként gyűjti össze a hulladékcsökkentési és szelektív gyűjtési megoldásokat, a helyi hulladékszállítás időpontjait. A tavaszi szemétgyűjtő akción több százan vettek részt, köztük sok fiatal diák, és sokan igényeltek a résztvevők közül ingyenes komposztládákat. Utóbbi átvételéhez azt kellett vállalni, hogy legalább öt évig használják őket.

Az ECK projektnek minden jel szerint hosszú távú eredményei is lesznek, hiszen a Szedresi Sziget Egyesület közössége őshonos fák telepítését, és speciális madárodúk kihelyezését is megvalósítja még ebben az évben.