Anjezë Gonxhe Bojaxhiu, közismert nevén Teréz anya, albán származású, Nobel-békedíjas római katolikus apáca. A Kolkata nyomornegyedeiben élő nincstelenekért végzett önfeláldozó munkája miatt vált világszerte ismertté, az általa alapított szerzetesrend ma is a szegények megsegítéséért dolgozik. Már életében legenda volt, halála után szokatlan gyorsasággal avatták boldoggá, majd szentté.

Nagy felbontásban letölthető innen!

25. cikk: jog az életminőséghez

1. Minden személynek joga van saját maga és családja egészségének és jólétének biztosítására alkalmas életszínvonalhoz, nevezetesen élelemhez, ruházathoz, lakáshoz, orvosi gondozáshoz, valamint a szükséges szociális szolgáltatásokhoz, joga van a munkanélküliség, betegség, rokkantság, özvegység, öregség esetére szóló, valamint mindazon más esetekre szóló biztosításhoz, amikor létfenntartási eszközeit akaratától független körülmények miatt elveszíti.

2. Az anyaság és a gyermekkor különleges segítséghez és támogatáshoz adnak jogot. Minden gyermek, akár házasságból, akár házasságon kívül született, ugyanabban a szociális védelemben részesül.