Gyerek-Terek gyermekjogi hétvégét szervezünk január 11-én és 12-én Pécsen, a Reggeliben.

Fókuszban az oktatás, az egészségügy és az online tér. Milyen kihívásokkal, veszélyhezetekkel szembesül a gyerek mai társadalmunkban, s mi tehet a szülő, hogy megvédje a jogait?

Január 11-én szombaton várunk minden szülőt, szakembert és érdeklődőt a programon, akik beszélgetni szeretnének azokról a valós és online terekről, amelyekben a gyerekek nap mint nap mozognak. Hogy megértsük, és ha kell változtassunk rajta.

Január 12-én vasárnap délelőtt igazi gyerek-teret varázsolunk a Reggelibe, állomásos érzékenyítő játékokkal, Pagony könyvvásárral, és beszélgető sarokkal a szülőknek.


Részletes program

Január 11. szombat – Reggeli
16:00-17:30 Online dilemmák

Az online térben gyakran a gyerekek otthonosabban mozognak mint maguk a szülők, akiknek feladata lenne megóvni őket. Vajon tisztában vagyunk-e szülőként az online tér veszélyeivel, vagy tudjuk-e egyáltalán milyen oldalakat használ a gyerekünk? Mi az a cyberbullying? És egyáltalán miért lóg állandóan a neten a gyerek?
Beszélünk és beszélgetünk, hogy megértsük a gyerekek szükségleteit, vágyait, amelyek a nethez kötik, hogy otthon is tudjunk beszélgetni velük, hogy jobban megismerjük a szokásaikat, hogy nagyobb biztonságban legyenek a gép mellett.
Nem csak mi segíthetünk nekik, de mi is tanulhatunk tőlük.

Rimóczi Tamás (Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány), Sabáli Gábor (Lélektér Ifjúságsegítő Alapítvány), Váczi Dorka (Újpedagógia program)
Moderátor: Kulcsár Gabriella (PTE ÁJK)


17:40-19:00 A köznevelés a közös ügyünk!
A köznevelési törvény sok olyan változást hozott, amely csökkentette a szülők beleszólási lehetőségét a gyermekeik oktatásába. Mit tehetek ha beiskolázás előtt áll a gyerekem? Jó iskola, erős iskola, körzeti iskola? Mire tanít és mire nevel? A szegregáció csak a hátrányos helyzetben élőket érinti? Mi a felelősségem abban szülőként, hogy milyen az ország közoktatási törvénye?
Beszélni fogunk az új köznevelési törvényről, az ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági beadványokról, a szülők jogairól, az alternatív iskolák lehetőségeiről, a szülői aktivitásról. Beszélni fogunk a cselekvés fontosságáról, ami nem csak a saját gyerekünk, de az ország összes gyereke iránti felelősség. És beszélni fogunk a pedagógusok iránti és a társadalmi szolidaritásról. Egyedül semmire sem megyünk.

Galambos Attila (Újpedagógia program), Asbóth Márton (TASZ), Walton Attila (Szülői Hang)
Moderátor: Nyirati András (Emberség Erejével)

19:10-20:30 Ami mindig nehéz: Gyerekkel az egészségügyben
Az egészségügyi ellátás a várandósságtól a kamasz korig végigkíséri a szülőket. A nehézségeivel, korlátaival sokszor csak akkor szembesülünk, amikor már benne vagyunk egy helyzetben. Ilyenkor nem tudjuk hova kapjunk, mit tehetünk meg és mit nem, mit kérhetünk, mihez van jogunk. A kérdések és problémák életkorok szerint is változnak.
Igény szerint szeretnéd szoptatni a kisbabádat kórházban?
Nem hagynád egyedül az ovisodat az orvosi kezelés alatt?
Szeretnéd tudni, hogy mire kell figyelned, amikor aláírod a papírokat az iskolásod műtétéhez?
Kell-e szülői beleegyezés, jelenlét egy kamaszkori mentálhigiénés problémánál vagy akár fogászati ellátásnál?
Egészségügyi vagy rendőrségi kérdés a droghasználat?
Csak néhány téma amiről biztos, hogy beszélünk. Gyűjtsd te is a kérdéseidet!

Máté Zsolt (Indit Közalapítvány), Schmidt Erika (EMMA Egyesület), Zeller Judit (TASZ)
Moderátor: Dorn Kriszta


Január 12. vasárnap – Reggeli
10:00-13:00 Védd magad! És másokat is! Játssz velünk a Reggeliben!

Állomásos játék gyerekeknek gyerekjogokról, érzékenyítő társasokkal, kártyajátékokkal és online játékokkal, Pécsi Pagony könyvvásár. Gyereksarok helyett most szülősarok, ahol Zeller Juditot és Kulcsár Gabriellát lehet kérdezni online, gyerekjogi és egészségügyi jogi témákról. A gyerekeket 5-12 éves korig várjuk, a szülőknél nincs határ.