Kórházban fekvő gyermekeket nevettet, rendelőket és várótermeket fest a Nevetnikék Alapítvány. Egyúttal felhívja a társadalom figyelmét az önkéntes segítségnyújtás fontosságra.

A kórházban töltött idő a gyermekek számára különösen megterhelő. Még akkor is, ha csak néhány napról beszélünk, nem hogy hetekről vagy hónapokról. A krónikus beteg fiatalok gyakran többet látják a kórtermek csempézett falát, mint saját gyerekszobájukat és játékaikat.

Az ő lábadozásukat próbálja meg könnyebbé tenni a Nevetnikék Alapítvány már több mint 10 éve: zenés, kézműves, bábos foglalkozásokat tartanak és szó szerint kiszínezik a kis betegek környezetét. Az Erősödő Civil Közösségek első ciklusában már nyertek támogatást, hogy megerősítsék a szervezetüket és az önkéntes bázisukat.

Néhány éve új jótékonysági kezdeményezésbe fogtak, önkéntesek megmozgatásával a kórházi gyerekosztályok falaira festenek hatalmas, saját tervezésű képeket. A jelek szerint óriási igény mutatkozik a munkájukra, több város kórházában is zajlanak nevettető foglalkozások, több helyszín mesefallal gazdagodik. Az egyik leglátványosabb interaktív alkotás a pécsi gyermekklinikán található: öt hét alatt több mint 250 önkéntes bevonásával készült az egyedülálló mesefal. A résztvevők 24 méter hosszú folyosón 75 négyzetméter falra festették fel az egyedi tervezésű meseéletképet, és 24 különböző fa játék is felkerült.

“A pécsi kórházlátogatás programunk optimális működésére 120 önkéntesre van szükség, tehát nagy létszámú önkéntesbázist gondozunk. Pécsen már nagyon sok lelkes ember támogat minket, de főleg a mesefalfestések kapcsán vettük észre más városokban a helyi lakosság részéről mutatkozó passzivitást. Bár végül kitartó lelkesedéssel általában sikerül a helyieket mozgósítani, úgy éreztük, hogy nem csupán a beteg gyermekek megsegítésére kell törekednünk, de a társadalmi szerepvállalás fokozására is” – mondta el Kőműves Glória, a Nevetnikék Alapítvány vezetője. Glória tapasztalatai alapján ráadásul a kórházi mesefestő projekt szemléletformáló hatással is bír.

Az alapítvány a falfestésekhez magánadományokat, helyi nagyvállalatok anyagi hozzájárulását használják fel, míg az Erősödő Civil Közösségek pályázatán nyert támogatásból a kórházi önkéntesek bevonására, motiválására, bázisépítésre fókuszálnak.