A közelgő nőnap kapcsán a magyar történelem nagyszerű hősnőire hívjuk fel a figyelmet. Március 8-ig bemutatunk a sok közül néhány olyan női nemzeti hőst, akik szerintünk nagy figyelmet érdemelnek, de sajnálatosan kevés szó esik róluk.

Igaz, hogy nemzeti hőseinket akkor is kapásból sorolni kezdjük, ha “álmunkból keltenek fel” minket? Feltéve, ha csak férfiakat kell. De mi a helyzet a nagyszerű női hősökkel? Kivételes tettekből, a korukat meghaladó gondolkodókból, szabad szellemű emberekből, önfeláldozó alakokból és a szükség pillanatában hőssé váló figurákból, férfiakból és nőkből sincs hiány a történelmünkben. És abban biztosak lehetünk, hogy nem a nemük tette hőssé az embereket.

Ha feltételezzük, hogy legalább annyi hősnőnk van, mint férfi hősünk, akkor miért akadunk el mégis, ha számba kell venni őket?

Neked ki a hősöd? Oszd meg velünk március 8-ig az #azénhősöm használatával!

A hősválasztás kérdését több szempontból vizsgálták a Pécsi Tudományegyetem Szociálpszichológia Tanszékének kutatói az elmúlt években. Az egyik legfrissebb, izgalmas következtéseket megállapító kutatás éppen publikáció előtt áll, de néhány érdekes információt megosztottak velünk a női hősökkel kapcsolatosan. A hét országban zajló kutatás során közel ezer embert kérdeztek meg személyes hőseikről, országuk hőséről és arról, hogy szerintük mi lehetne ma hősi tett.

A tanulmány szerint a megkérdezettek 22,3%-a választott személyes hősként női hősöket, míg ha az ország nemzeti hősét kellett kiemelni, csak 7,54%-uk mondott hősnőt. Személyes női hősként leginkább az anyákat választották (44%), s döntésüket a harcos, a támogató és az önfeláldozó személyiséggel magyarázták.

Érdekesség, hogy az önfeláldozó hős leginkább a magyar mintára volt jellemző, ahogy a hősi tett “költségeinek” kiemelése is. Jellemzően, ha egy magyar és egy angol is a saját édesanyját jelölte személyes hősnek, előbbi azzal indokolta, mert feláldozza magát a családért, míg utóbbi azzal, hogy nemcsak otthon, hanem az élet más területein is jól teljesít.

Ha nemzeti hősüknek nőt választottak a válaszadók, leginkább azok politikai szerepvállalását (58%) vagy tudományos eredményeit (17%) hangsúlyozták, magyarázataikban a harcot és a politikai tetteket emelték ki.

Szintén említésre méltó, hogy nemcsak a férfiak, de a nők is inkább a férfi hősöket részesítették előnyben. A nők személyes hősnek több nőt választottak, mint a férfiak, bár így is kevesebbet, mint amennyi személyes férfi hőst. Azok a férfiak, akik nőt választottak személyes és/vagy nemzeti hősnek, a legkevésbé érzik magukat fenyegetve egzisztenciálisan, biztos anyagi háttérrel rendelkeznek.

A férfi válaszadók személyes (női vagy férfi) hőse általában harcol valamiért vagy jelentős erőfeszítéseket tesz, míg a női válaszadók hősei harcolnak vagy támogatnak is. Ezzel szemben arra a kérdésre, hogy mi számít ma hősi tettnek, a férfiak a támogatást, a nők inkább a harcot nevezték meg.

Látványosan különbözik a személyes és nemzeti hősnők cselekvési színtere: míg személyes szinten a hősnő támogató és önfeláldozó, addig a kollektív szinten választott nemzeti hősnők harcos figurák, akiktől nem áll távol a politikai szerepvállalás sem.

A tanulmány egyik fontos megállapítása volt, hogy a nemzeti hősök esetében van az a pont, amikor képesek vagyunk meghaladni a társadalomra jellemző hagyományos gender szerepeket. 

Március 8-ig mi is bemutatunk néhány olyan magyar nemzeti hőst, aki szerintünk nagyobb figyelmet érdemelne. Ebben a nagyszerű Travelling Fox Design lesz a segítségünkre. Tartsatok velünk!