Szabó Ilona az 1956-os forradalom mitikus, cigány származású alakja és mártírja.

A forradalmi legendák szerint a Kócosnak és Cinka Pannának nevezett 17 éves lány négy hónapos terhesen keveredett bele a forradalmi harcokba. A Corvin közi felkelők között hamar kitűnt bátorságával, ezért egy hatfős osztag parancsnoka lett. Október 28-án lelőtték, ma itt emléktábla hirdeti a bátorságát.

Harcok a Corvin közben.

A történetét még inkább izgalmassá teszi, hogy a szemtanúk, s egykori párja visszaemlékezései ellenére semmi bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy valóban létezett volna. Minden jel szerint a valóság az, hogy Szabó Ilona kitalált személy. Neve egyetlen forradalommal kapcsolatos forrásban sem merült fel eddig , halotti anyakönyvét soha nem találták meg: alakját valószínűleg a forradalmi folklór keltette életre.

A legújabb kutatások és Eörsi László történész tavaly szeptemberben a Kossuth Kiadónál megjelent Pesti lányok, 1956 kötete szerint alakját az 1956-os forradalom idéjén szintén 17 éves Kerekes Máriáról mintázták. Az ő forradalmi szerepéről nincsenek részletes adatok, csak annyit tudni, hogy fegyveres összecsapásban halt meg.