Zeller Judit jogász, pszichológus, a TASZ szakértője. Rendszeresen vállal nyilvános szereplést az állampolgári jogok védelmében, gyakran felszólal azokért az emberekért, akiket hátrányos megkülönböztetést ér. Aktuális társadalmi, közéleti kérdésekben helyi szinten is aktív, segíti a vonatkozó jogértelmezést. Higgadtan és következetesen képviseli az emberi jogokat.

Zeller Judit 2016 óta a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra-projektjének szakértőjeként foglalkozik egészségügyi jogi, betegjogi problémák gyakorlati megoldásával, egyetemi oktatóként pedig ezek elméleti hátterével.

Betegjogi tájékoztatók és jogtudatosító anyagok kidolgozása mellett tanít több egészségügyi szakmai képzésen, és részt vesz a nagyközönségnek szóló, egészségügyi jogi témájú rendezvényeken is. Szakmai célkitűzése, hogy legyen egyenlően hozzáférhető, minőségi és az egyén #szabad döntését tiszteletben tartó egészségügyi ellátás Magyarországon.

Emberként és jogászként is egy stabil belső iránytűvel rendelkezik. Szakmájában és azon túl is folyamatosan keresi azokat az irányokat, amelyekkel társadalmilag hasznos munkát tud végezni. Nem elégszik meg annyival, hogy ő maga képviseli ezeket az értékeket, de igyekszik bevonni a hallgatókat is önkéntes munkákba, kritikai gondolkodásba.

A TASZ emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulásuk óta azért dolgoznak, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Ennek érdekében nyomon követik a jogalkotást és jogfejlesztő tevékenységet végeznek, stratégiailag fontos perekben képviseletet és évi több mint kétezer ügyben jogsegélyt nyújtanak, képzéseket tartanak és média kampányokkal mozgósítják a nyilvánosságot.

A fotót Ruprech Judit készítette.