Zsirai Tibor fényképész, az Embermód projekt egyik alapítója, a Marcali Művelődési Központ munkatársa. De a településen leginkább sokéves közösségépítő tevékenysége miatt ismerik. Legtöbb munkája középpontjában az ember áll, de sohasem elégszik meg azzal, hogy a lencse másik végéről szemlélje az életet.

Fotósként az emberábrázolás és a jó történetmesélés mindig megragadta, a fotót inkább közvetítő eszköznek tekinti, mint műtárgynak. Az emberek, a zárt közösségek, a másként gondolkodó csoportok világa, a motivációik, az életritmusuk, a cselekedeteik miértjei izgatják igazán. A boldogságát és a fotográfiai sikereit saját bevallása szerint leginkább a kellemes találkozások számával méri.

Ismerői szerint időről-időre mindig kitalál valamit, amivel a marcali lakosokat összerántja, közös élményszerzésre motiválja. Ehhez nem egyszer a fotózást hívja segítségül, ilyen volt például a 202 porté projekt, ahol száz napon keresztül portrékat készített Marcali lakosairól 0-100 éves korig – minden nap egy évvel idősebb férfit és nőt megörökítve. A részvétel lehetősége és az anyagból készült kiállítás egy teljes városnak szerzett örömet.

Készített fotósorozatot sm-betegekről, gyermekotthonban élőkről, hogy segítse az ő világuk megértését. Épített már szabaduló szobát, minden évben fotótábort szervez a környező megyék fotósai számára, olyan feladatokkal, amelyekbe a helyi közösség is be kell vonni.

Nevéhez fűződik a TársasBázis létrehozása Marcaliban: egy jelképes összeg befizetésével bárki leülhet játszani, segítséget – akár játszótársat – is kap a választott játék mellé. Tibor a társasokat a helyi gyerekotthonba is elviszi havonta egy délelőtt. Ötleteinek jó részét a munkahelyéhez kötődve, de sokszor feladatain túl, gyakran szabadidejében, önzetlen módon kivitelezi.

A fotót Ruprech Judit készítette.