A szekszárdi tanyavilág lakóit szolgálja a Szőlő-Szem Mozgalom közössége. A kezdetben bűnmegelőzésre szorítkozó tevékenységük mellett nagyon hamar megjelentek szociális programjaik, amik mára elhagyhatatlan részeivé váltak a szervezetnek.

Az egyesület alapítóinak szeme előtt egy olyan civil, társadalmi bűnmegelőzési mozgalom lebegett célként, aminek feladata a szekszárdi tanyavilágban előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságos életkörülmények kialakítása. Már kezdetben nagy hangsúlyt kapott ugyanakkor a közösségi összefogás erősítése is.

A szekszárdi tanyavilág nagy kiterjedésű körzet, közel 6000 tanyából áll. A külterület sokszor nehezen járható földúton, szurdokokon, lösz mélyutakon közelíthető meg. Nagyobb esőzések után a partfalak omlásai jelentősen megnehezítik egyes területek megközelítését. A külterületen villamos hálózat ugyan elérhető, más infrastruktúra azonban kizárólag a belterülettel szomszédos részeken található.

Az elmúlt évtizedben jelenség lett, hogy egyre többen kényszerülnek kiköltözni a tanyavilágba. Vannak, akik lelkesedésből, természetszeretetből, de sajnos nem ez a jellemző ok. Számtalan család kényszerből él rossz körülmények között, sokuknak a napi szintű étkezés is gondot jelent, a téli időszak pedig szinte kilátástalan problémák elé állítja őket.

A 2009-ben informális csoportként alakult közösség munkájának köszönhetően a betörések száma rövid időn belül tizedére esett vissza. Ekkor a közösség új célokat keresett magának, s az itt élő rászorulók segítésére, összefogására irányította a figyelmét és energiáját.

Aktív tanyabizalmi és a szociális munkás munkatársaiknak köszönhetően rendszeres személyes kommunikációt építettek ki a telefon, számítógép nélkül élő emberekkel. Hírlevelet alapítottak, amit tagjaik hordanak ki az itt élőknek. Tagsági igazolványokat és láthatósági melléneket készítettek az aktív önkéntesek részére az egységes és szabályszerű megjelenés érdekében, helyrajziszám-táblákat helyeztek ki a dűlőben, segítendő a tájékozódást a tanyák között.

Ősszel és a tél beköszöntével a szurdok-takarítás, az utak rendben tartása mellett az élelmiszer-, tűzifa kiszállítás, szociálisan rászoruló személyek szállítása az elsődleges feladatuk, több száz fősre tehető önkéntes-csapatukkal gyakran szerveznek szemétszedést, több környezetvédelmi programjuk is van, részt vesznek a közösségi események feladatainak ellátásában.