Tucatnyi dél-dunántúli civil közösség kap támogatást a Krízispályázat keretében, hogy azt a járványügyi vészhelyzettel összefüggő konkrét, helyi problémák közösségi összefogással megvalósuló kezelésére fordíthassák.

A Krízispályázat rendelkezésre álló támogatási kerete az első körben kiürült, több pályázatot már nem áll módunkban fogadni. A felhívásra 52 pályázat érkezett be a megjelölt határidőig mintegy 22,5 millió forint forrásigénnyel.

Az egész régióból érkeztek a támogatási kérelmek, nemcsak a szükségre mutatva rá, de az összefogásra és az emberségre is, és jelezve azt is, hogy a közösségek szervezettsége sok helyen eléri azt a kritikus szintet, ahol képessé válnak az eredményes cselekvésre.

A pályázatok alátámasztották azokat a szakvéleményeket, amik az elmúlt hetekben rendszeresen szóltak az iskolabezárásokkal meghirdetett digitális oktatás és tanulás megoldhatatlan nehézségeiről.

A társadalom jelentős része, gyerekek tömege nem jut hozzá a szükséges technikai eszközökhöz, és jelentős hátrányt szenved a jobb körülmények között élő osztálytársakkal szemben. Ennek következményei beláthatatlanok.

Sajnos a rendelkezésre álló forrás mértéke sem tette lehetővé a kizárólag élelmiszertámogatások, egészségügyi védőfelszerelések beszerzéséről és elosztásáról szóló pályázatokat. A krízispályázatnak nem volt célja az állami és/vagy önkormányzati feladatokat helyettesítő tevékenységek támogatása. Az intézmények, közhivatalok munkájának kiváltásáról szóló pályázatok nem kaptak támogatást.


Támogatott közösségek

A Mozsgói Lengyeltóti Általános Iskola Szülői Munkaközössége
Baranya megye, Mozsgó

Dombóvári Karatesuli Egyesület
Tolna megye, Dombóvár

Gyulaji Akciócsoport
Tolna megye,Gyulaj

Karisz Kisebbségi Egyesület
Somogy megye, Szabadi

MAG Egyesület – Minden ami Grábóc
Tolna megye, Grábóc

Mesék Völgye Alapítvány
Somogy megye, Karád

Mosolymanó Egyesület
Baranya megye, Pécs

Nagykónyiért Egyesület
Tolna megye, Nagykónyi

Nevetnikék Alapítvány
Baranya megye, Pécs

Vadvirág Alapítvány
Somogy megye, Kaposvár

Van Közünk Egymáshoz Alapítvány
Somogy megye, Bárdudvarnok