Ezt és a bárdudvarnoki családok támogatását tűzték ki célul a Van Közünk Egymáshoz Alapítvány önkéntesei. Oktatási segédeszközöket szereztek be, amiknek kiosztására pályázatot írtak ki.

A civil közösség tíz évvel ezelőtt szerveződött alapítvánnyá. Az önkormányzattal kötött közművelődési megállapodás keretében látja el a somogyi Bárdudvarnok közművelődési, közösségfejlesztési feladatait. A Krízispályázattal a saját erőforrásaikat, lehetőségeiket akarták úgy kiegészíteni, hogy megsokszorozzák a munkájuk hatását.

Az alapvetően kulturális programok szervezésével foglalkozó alapítvány a járvány kitörésekor szinte azonnal átállt a járványügyi segítő munkára, hogy az önkormányzat munkájával összehangoltan támogassák önkénteseikkel a segítségre szorulókat. Azokra a területekre fókuszáltak, ahol az önkormányzat jellegéből adódóan nem tud segíteni, bár nagy szükség lenne rá. Ilyen volt például a családok támogatása, hogy megfeleljenek az oktatási intézmények elvárásainak.

Helyismeretük és évtizedes működésük nagy segítség abban, hogy milyen módon nyújtsanak támogatást. “Nem biztos ugyanis, hogy mindenki, akinek szüksége lenne rá, igénybe tudja venni az állami vagy önkormányzati segítséget” – magyarázta Sziklai Ági, az alapítvány egyik aktív szervezője.

Mivel az iskolák bezárásával, a digitális jellegű oktatás bevezetésével sok család leküzdhetetlen technikai akadályokkal szembesült, a támogatás egy részéből pályázatot írtak ki a szükséges digitális készülékek beszerzésére. Azért döntöttek a pályáztatás mellett, hogy minél objektívabb szempontok alapján dönthessenek, hogy véletlenül se maradjon ki senki, s a pályázó is maga fogalmazza meg, miért van szüksége rá.

“Azért döntöttünk tabletek mellett, mert az igényfelmérés során több családtól is azt az információt kaptuk, hogy az eszközhiány nehezíti meg leginkább az online oktatást. A tablet mellett szólt az ára is, így több családon tudtunk segíteni” – mondta el Sziklai Ági.

“Az egyik kislány kitakarította a szobáját és ünneplős ruhát vet az átadás napján!”

A pályázattal párhuzamosan közzétettek egy felhívást is, melyben arra kérték az embereket, hogy elfekvőben levő vagy használaton kívüli, de még jó állapotban levő digitális eszközeiket ajánlják föl az arra rászorulóknak.

Fontosnak tartják azt is, hogy a járványügyi munkacsoport munkájában is részt vesznek három fővel. A veszélyeztetett korúakkal való kapcsolattartás, segítség iránti igényük felmérése, önkéntesek szervezése, a tényleges segítő munka (mint például a bevásárlás, gyógyszerkiváltás) folyamatos tevékenység, de az önkénteseik maszkokat is varrtak az önkormányzat által beszerzett alapanyagokból.

Szilárd elhatározásuk, hogy senkit se hagyjanak egyedül segítség nélkül, és gyorsan, személyre szabottan reagáljanak a felmerülő problémákra. Ez azért különösen fontos, mert Bárdudvarnokhoz tizenhat településrész tartozik, két legtávolabbi végpontja között a távolság 16 km.

“Tudjuk, hogy egyre többen szorulnak segítségre, s fontos, hogy ezekről minél előbb értesüljünk. Nehézséget jelent a bizonytalanság, ezért az erőforrásainkat jól szeretnénk beosztani” – tette hozzá Ági. Mint megjegyezte, a hatékonyság növelése érdekében facebook csoportot működtetnek az önkéntes hálózat bővítése, a segítőmunka szervezése céljából.