Sok civil szervezethez hasonlóan a Vadvirág Alapítványt is váratlanul érte a vészhelyzet kihirdetése, és veszélybe sodorta a sérült fiatalokat támogató, nélkülözhetetlen feladataik ellátását.

Az első sokk után válságstábot tartottak, hogy eldöntsék, miként tudják átvészelni ezt az időszakot. Mivel a napi működésük, programjaik és szolgáltatásaik (mint például a gyógyúszás) szüneteltetésére kényszerülnek, fontos bevételi forrásoktól esnek el. A zökkenőmentes működés normál helyzetben közel harminc megváltozott munkaképességű munkatársuk megélhetését biztosítja, a járványügyi helyzetben azonban ők is fokozott veszélynek vannak kitéve.

“Annak a feltételeit kellett megteremteni, hogy a Vadvirág mint munkáltató és szolgáltató civil szervezet a válság után is képes legyen tovább működni. Ennek a záloga a munkatársaink kivételes hozzáállása és közös tehervállalása volt – magyarázta Völgyi Rita, az alapítvány ügyvezetője. Első körben a kiadások csökkentésével, a fizetések mérséklésével, az erőforrások átalakításával tudták megszilárdítani a pénzügyi helyzetüket.

A veszélyhelyzet kihirdetése óta a családokat főként online segítik az otthoni tanulásában és mentális megerősödésben. Szükség esetén a sérült gyermekeket nevelő családoknak személyi segítséget is biztosítanak. 

Az alsós korosztálynak online órarendet alakítottak ki. Figyelnek rá, hogy a körülmények ellenére is örömteli maradjon a tanulás. Ha a helyzet engedi, nyáron intenzív felkészítést, foglalkozásokat is terveznek, pótolandó a kiesett szolgáltatásokat. Pedagógusképzéseik egy részét szintén online formába dolgozták át. Mivel a tanárok extra terhelés alatt vannak, nekik a motivációjuk fenntartásán külön is dolgoznak.

A népszerű Tanulás Könnyítő Programjuk egy részét is sikerült átmenteni az online térbe, napi szinten készülnek foglalkozásokkal a szülőknek.


“De hisszük, hogy ez egy olyan rossz, amiből megerősödve fogunk kijönni


Nagyobb figyelmet fordítanak a frissen nyitott webáruházukra is, hiszen jelenleg ez némi bevételhez juttatja az alapítványt. A nem várt helyzetre válaszolva így a munkatársaik egy része babzsákok helyett szájkendőket varr, amit méltányos áron értékesítenek. A rendelések teljesítéséhez átszervezték a munkaköröket, hogy a nem veszélyeztetett munkatársak dolgozzanak.

A Krízispályázat támogatásával a szájkendő készítéséhez varrógépet vásároltak, amit a járvány után is használni tudnak majd. A képzettebb és mozgásukban nem akadályozott munkatársaikra nagyon sok feladat hárul, ők jelenleg a túlélés záloga, viszont a bérüket a szünetelő szolgáltatások nem termelik ki. Az ő támogatásuk ezért szintén kiemelt szempont a kényszerhelyzet idejére.