A Karisz Kisebbségi Egyesület Szabadi és Kaposvár környékén segíti az idős embereket és a rászorulókat, a Krízispályázat három hónapra nyújt számukra támogatást.

Az egyesület 2007-ben alakult hátrányos helyzetű emberek megsegítésére. Márciusig az ifjúság- és gyermekvédelem, a hagyományőrzés és programok szervezése éppúgy a tevékenységük részét képezte, mint például a munkahelyteremtés elősegítése.

A profiljukhoz tartozik még a jogi segítségnyújtás és a karitatív munka is. A járványhelyzet miatt egy környezetvédelmi programjuk felfüggesztésére kényszerültek ugyan, de a megváltozott körülményekre igyekeztek gyorsan, erőforrásaik átcsoportosításával reagálni.

“Egy korábbi pályázatunkon nyert kisbusznak gyorsan új feladatot találtunk. Az autónak köszönhetően jóval nagyobb mértékben tudunk segíteni a támogatottjainknak a gyógyszereik kiváltásában és a bevásárlásban” – magyarázta Arató Gusztávné.

A korlátozások alatt igyekeznek támogatottjaiknak komplex támogatást nyújtani: ha kell a mosásban, ha kell az ügyintézésben segítenek. Sok váratlanul munkanélkülivé vált ember találta magát szembe adminisztratív nehézségekkel, és nehezen boldogultak egymaguk.

Az okoseszköz vagy internet hozzáférés nélkül marad gyerekeknek a tananyagot szállítják házhoz az iskolából. Sajnos előfordult az is, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak kellett a költözését megoldani.

A Krízispályázat támogatásával háromhónapnyi anyagköltséget tudnak előteremteni, ebből igyekeznek gazdálkodni, kielégíteni az igényeket. Ha valaki segítséget kér, felveszik vele a kapcsolatot. Önkénteseik intézik a bevásárlást, a gyógyszertárat, a szállítást, vagy az egyesület saját bevételi forrásaiból, illetve az egyesület tagjainak támogatásával beszerzett adományok összeállítását, amit javarészt Szabadiban, Csomában, Nagyberkiben, Kercseligeten osztanak szét.