Nem tétlenkedtek a Nagykónyiért Egyesület tagjai, amikor országosan bevezették a járványhelyzet miatti kényszerintézkedéseket. Felfüggesztették a hagyományos programok szervezését, s megkeresték azokat a falubélieket, akik nehéz helyzetbe kerültek.

A község kulturális, közösségi és sporteseményeit szervező egyesület tagjai a község életében aktívan és napi szinten vesznek részt, így munkájuk során szembesülnek a problémákkal: postai dolgozó, falugondnok, óvónő, mezőgazdász, önkormányzati képviselő van közöttük. Őket keresik meg ügyes-bajos dolgaikkal az emberek.

“A krízishelyzet kezdetekor nem számítottunk ilyen elhúzódó és válságmélyítő időszakra. A már meglévő és új feladatok megoldását gyakorlatilag azonnal új alapokra helyeztük. A dolgozók más munkakörbe való átirányításával, az információk online felületeken történő közvetítésével megelőztük az esetleges szervezetlenség vagy tájékoztatás hiánya miatti pánikot” – mondta el Fenyő Andrea az egyesület képviseletében.

Az új helyzetben a gyermek- és ifjúsági programok, a hagyományos községi rendezvények szünetelnek. Bár a közösség anyagi erőforrásai szűkösek, igyekeznek tőlük telhető módon minden segítséget megadni a hátrányos helyzetű családoknak: felértékelődött a lelki támogatás, a rendszeres kapcsolattartás fontossága is.

Az óvodás, iskolás gyermekeket nevelő családokat telefonon, messengeren rendszeresen keresik. Felmérték az étkezésre vonatkozó igényeket is, illetve a szülők lehetőségeit gyermekük egész napos felügyeletére. Emiatt a község összes gyermekéről megnyugtató információkkal rendelkeztek már az első pillanattól. Az iskolából is gyűjtötték az információkat, ki az, aki az online oktatással nehézkesebben boldogul.

A Krízispályázaton elnyert támogatást részben a digitális oktatás segítésére és a krízishelyzet okozta nehézségek enyhítésére fordították a családokat támogatva. Úgy látják, az idősekkel, kisgyermekesekkel való folyamatos kapcsolattartás megakadályozza súlyos krízishelyzet kialakulását.

“Azoknak az embereknek szeretnénk segíteni, akik nagycsaládosként, nehezebb körülmények között élőként fokozottan érzik a helyzet hatásait. Különösen nagy a veszélye, hogy részben a technikai eszközök, részben a digitális kompetencia hiánya miatt a gyermekek lemaradnak a tanulásban” – magyarázta Fenyő Andrea, akinek óvodavezetőként valós képet kap a problémákról.

Tartalék hiányában mostanra sokan felélték a jövedelmüket, esély sincs a megfelelő eszközök beszerzésére a gyermekeknek a tanuláshoz. Ezért a helyi intézmények vezetőinek segítségével felmérték, kinek mivel tudnak leginkább segíteni.

A kiosztott eszközöket a tanév végén túl is biztosítják, az eddigi lemaradások pótlásában pedig személyesen is segítséget nyújtanak a pedagógusok bevonásával a nyár folyamán.