A Mosolymanó Egyesület kiterjedt és széleskörű támogató tevékenysége mellett az áramköltségek átvállalásával segítette a rászoruló családokat.

A Mosolymanó 10 éve foglalkozik jótékonysággal Pécsen, ebből az utolsó 7 évben saját fejlesztésű regisztrációs rendszerük alapján. Ennek köszönhetően közel kétszáz, igazoltan rászoruló családdal vannak napi kapcsolatban.

Az erőforrásaik célzott felhasználásáért regisztrációs rendszerük igen alapos és átlátható követelmények alapján épül fel. A jelentkezőkkel személyes interjún ismerkednek meg, és a támogatáshoz fel kell mutatni az érvényes gyermekvédelmi támogatásról szóló határozatot. Hasonló módon kaphatnak támogatást a fogyatékkal élő gyermeket nevelők és a nagycsaládosok.

Fotó: Pál Zsombor

“Sok nem kertvárosi családdal is kapcsolatban állunk, nekik igazolást kell hozniuk a védőnőtől, szociális szervezettől, pedagógustól, gyermekotthontól, Családok Átmeneti Otthonától, amiben a krízishelyzetre hivatkozva kérik a regisztrációt” – mondta el a rászorulókat támogató egyesületet vezető Vörösné Deák Andrea.

A járvány kezdete óta az adományok függvényében közel száz családnak visznek ki élelmiszercsomagot heti rendszereséggel. Emellett segítenek a gyógyszerkiváltásban, az albérleti díj kifizetésében: és az áramszolgáltatás kifizetésében is. A Krízispályázat keretében 20 családnak tudtak tíz-tízezer forint értékben támogatást nyújtani az online feltöltőkártyák vásárlásával. Ez egy átlagos család esetében egy-másfél hónapra elegendő.

Mint arra Andrea felhívta a figyelmet, a fűtési időszak mindig megviseli a családokat anyagilag. Normál helyzetben rendszerint a tavasz az ideje annak, hogy összeszedjék magukat anyagilag nyárra, amikor a gyerekek egész nap otthon vannak. A Krízishelyzetben éppen ez az átmeneti időszak esett ki, legtöbben az elsők között vesztették el a munkájukat.

Fotó: Pál Zsombor

Az otthoni tanulás még jobban megnehezíti az életet. Hiába van sok okoseszköz a korábbi akcióiknak köszönhetően a velük kapcsolatban álló családoknál, a feltöltős villanyóra általában nem teszi lehetővé, hogy a gyerekek az elvárt módon bekapcsolódjanak az online tanulásba. A szülőnek gyakran döntenie kell, hogy mos, főz, vagy a gyerek tanul az interneten. Sokan gyertyáznak esténként. A társadalmi különbségek így még jobban felerősödnek, a lemaradás ebben a helyzetben elkerülhetetlen.

“Nagy eredmény volt, hogy a járványhelyzetre való tekintettel sikerült kijárnunk az utat, aminek révén online tudjuk tölteni a villanyórákat” – mondta el Vörösné Deák Andrea. “Eddig ez csak személyesen működött, de a járványhelyzetben csökkenteni szerettük volna a kontaktok számát. Most a teljes folyamatot le tudjuk bonyolítani telefonon keresztül.”

Mint elmondta, a feltöltőkártyás villanyóra hasznos, mert nem tudnak túlköltekezni a családok, és adományozói oldalról ez nagyon jól nyomon kísérhető, hiszen az internetes feltöltés révén látszik, melyik villanyórák mekkora összeggel kerültek feltöltésre.

Az áram azt is jelenti, hogy a család hozzáfér a járványügyi helyzetben még fontosabbá váló információkhoz, s a szociális ellátások igénylése is lehetővé válik számára az online ügyintézéssel.