A gyerekek és családtagjaik otthoni testmozgását segíti a Dombóvári Karatesuli Egyesület, online edzéseket szerveznek az egészséges életmód megőrzéséért.  

Dombóvári Karatesuli Egyesület 15 éve tevékenykedik a városban, a sportág megismertetése és megszerettetése az eszközük az egészséges életmód népszerűsítéséhez. A karate viszonylag kevés anyagi befektetéssel elkezdhető, ami szerintük nagyon fontos szempont, hiszen több tagjuk van, aki szociálisan hátrányos, nehéz anyagi helyzetű családból érkezett. Az egyesület támogatásával előrébb tudtak lépni, eredményesen szerepeltek diákolimpiákon, vagy éppen Európa- és világbajnokká váltak. A sport megváltoztatta saját és családjaik életét.

Az egyesület márciusig rendszeresen tartott nyílt edzésnapokat, házi versenyeket, készség- és képességfejlesztő programokat, színesítették az iskolák sportéletét, de ezeket hirtelen fel kellett függeszteni.

“A közösségi élet szétesik, miközben mindenkinek hiányzik. A sportolási, mozgási lehetőségek beszűkültek, főként a városban, panellakásban lakó embereknél” – sorolja az általuk észlelt problémákat Kmettyné Győri Szilvia, az egyesület tagja. “Márpedig éppen a közösség védelmet, segítséget tud nyújtani a helyzet feldolgozásában, megértésében.”

Mint azt Szilvia megjegyezte, nagy a veszélye annak, hogy korábban sikeres embereket, gyermekeket, az ügyes, sporttehetségeket három-négy hónap alatt a megváltozott körülmények életre szólóan megváltoztatják. A lelki válság, a mozgáshiány, a tanulás adta nehézségek, az életkörülmények kilátástalanság szélére sodorhatja őket.

Ezért a karatesulisok azt tűzték ki célul, hogy ebben a nehéz helyzetben a közösségük online térbe való emelésével segítsenek. Mivel az egyesület és a közösség a mozgás köré épült, a fizikai megmozgatást, a test átmozgatását különböző eszközökkel könnyebben tudják megvalósítani.

A Krízispályázat keretében ezért különböző sporteszközöket, például kettlebellt, csuklósúlyokat, fitnessz és mozgáskoordinációt segítő eszközöket szereztek be. Ezeket szétosztották a családok között, akik az eszközöket havonta cserélik egymás között: tisztítás, fertőtlenítés után. A sport online térbe való helyezését közös edzésidőpontokkal, online edzéssel oldották meg.

“Minden résztvevőnek van mobiltelefonja, internet hozzáférése. Az egyesületben két informatikus is segít, ha valakinek technikai gondjai akadnak” – magyarázta Szilvia, hogyan valósították meg a videós edzéseket.