A kistelepüléseket különösen súlyosan érintette a koronavírus okozta járvány. Gyulajban gyorsan és hatékonyan reagáltak a kialakult helyzetre.

A Tolna megyében található Gyulaj akciócsoportja már maga mögött tudhat néhány eredményes évet. Az informális csoport 2014-ben alakult közösséggé egy egészségügyi projekt keretében. Prevenciós és egészségügyi, szociális, oktatási fókusszal kerekasztalokat szerveztek a roma közösségben.

A helyi önkormányzattal együttműködő csoport célja nem pusztán a hátrányos helyzetű emberek támogatása, de az összefogások szervezése, a problémák megoldása közösségi erővel. Eredményességük szép példája, hogy az elmúlt években 75 lakást renováltak, s még egy steril szobát is építettek egy vesetranszplantációra váró asszonynak.

“Bátor csapat vagyunk, de a jelenlegi járványhelyzetben olyan nehézségeink támadtak, amiket egyedül nem tudunk megoldani” – szögezi le Orsós Géza, a csoport szószólója. Ezért olyan területen kerestek megoldásokat, ahol valódi változást érhetnek el.

A családoknak a kis zsákfaluban különösen korlátozottak a lehetőségei. Nagy problémát jelentett az iskoláskorú gyerekek tanítása, sokaknak nem volt eszköze, ezért nem tudtak bekapcsolódni az iskolai oktatásba. Mint Orsós Géza megjegyezte, a leckék beszerzése is nehézséget jelentett. Az akciócsoport ezért az intézményekkel együttműködve összegyűjtötte, hogy milyen gyerekek voltak eszközök nélkül.

A pályázat keretében húsz gyereknek vásároltak tabletet. De talán ennél is fontosabb, hogy rendszeresen tartják velük a kapcsolatot, követik a tanulmányaik haladását, szükség és igény esetén korrepetálást is tartanak.

Emellett az elmúlt hetekben egy közösségi gyűjtést is indítottak, hogy a befolyt összegből higiéniai és tisztítószereket vásároljanak a rászorulóknak.