A Mesék Völgye Alapítvány iskoláskorú gyerekekkel és hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik. Olyan értékes programokat szerveznek nekik, amik segítik őket a kibontakozásban, hogy a társadalom teljes jogú tagjaivá váljanak.

Fejlesztő programjaik során a diákok tanuláshoz való viszonyának fejlesztésén és képességeik felszínre hozásán van a hangsúly. Figyelnek a tehetséges fiatalok támogatására is, mindezt a környezettudatosság, a természetvédelem és az ifjúságvédelem jegyében.

A járványhelyzetben ezeket a tevékenységeiket szüneteltetni kényszerültek. Azonban hamar azzal szembesültek, hogy a velük kapcsolatban álló gyerekek közül sokakat nagyon rosszul érintett az iskolák bezárása, ráadásul sok család kilátástalan helyzetbe került a munkahelyek elvesztésével.

“A célom, hogy a gyerekeknek legyen hozzáférése az online oktatáshoz” – mondta el Csüllög Zsuzsanna, az alapítvány képviselője, hogy miért jelentkezett a Krízispályázatra. “Sajnos vannak olyan családok, ahol két-három gyerekre jut egy telefon. Ezzel értelemszerűen hátrányba szorulnak másokkal szemben. Úgy gondolom, már az is előrelépés lenne, ha legalább egy olyan eszköz lehetne a családban, ami nem a szülő telefonja, és csak tanulásra használhatják.”

A bezártság a felnőttek is rosszul érintette, de a gyerekeket még inkább. Csüllög Zsuzsanna szerint a kiscsoportos tanulás nélkül a lemaradás borítékolható, hiába vannak meg a képességeik.

“Ez egy nagyon speciális helyzet, és bizony nem könnyű a gyermekeknek alkalmazkodni a szokatlan körülményekhez, a megszokott kis életük teljesen feje tetejére állt.”

A Krízispályázat keretében tableteket vásároltak, amik célba juttatásához az alapítvány a helyi pedagógusok, fejlesztőpedagógusok, iskolai pszichológusok, és a családsegítő segítségét kérte. A tanulás támogatása mellett egyéni és csoportos online támogató programokat is megvalósítottak.