A magyarországi civil szervezetek jelentős támogatástól esnek el, miután a kormányzat a mai napig nem kötött megállapodást a 2014-től 2020-ig tartó költségvetési időszakra az Izland, Liechtenstein és Norvégia alkotta Európai Gazdasági Térséggel.

A támogatások túlnyomó hányadát a kormány osztotta volna szét, egy egészen kis részéről kellett volna csak a független civil társadalomnak dönteni. A döntés lehetséges okairól és szomorú következményeiről nyilatkoztunk a PécsMa portálnak.

“A civilek szempontjából akkor is fontos lenne a független forrásból kiosztott támogatás, ha például a jelenlegi kormánnyal egyet gondolnánk, gondolnának az emberi jogokról. Annak tükrében viszont, ahogy most az állam a civilekhez viszonyul, kiemelten fontos lenne, ha lennének továbbra is ilyen független források.”

Vidéken jelenleg két nagyobb, független forrás érhető el. Az egyik az alapítványunk által koordinált Erősödő Civil Közösségek, a másik az Alternatív Közösségek Egyesülete által működtetett Tedd Jobbá! pályázat az Észak-alföldi Régióban.

Mindkét program a Nyílt Társadalom Alapítványokkal együttműködésben, a Regionális Közösségi Központok Program keretében valósul meg, évi mintegy 100 millió forintos keretösszeggel.