Az Emberség Erejével Alapítvány kiállásának is köszönhető, hogy a jövőben nem kell jogsértő nyilatkozatot tennie annak, aki Erasmus-pályázatot nyújtana be. Amennyiben hatalmi visszaélést, jogtalan gyakorlatot tapasztalunk, ne hallgassunk, bátran álljunk ki az igazunkért!

Lekerült az európai jogrendet sértő civiltörvényre hivatkozó, az elmúlt fél évben kötelező nyilatkozat a Tempus Közalapítvány által üzemeltetett Erasmus+ Ifjúság honlapról. A pályázatok benyújtandó mellékletei közül február elején tűnt el a szóban forgó dokumentum, akkor megerősítésért levélben fordultunk a TKA-hoz. A közalapítvány válaszában egyértelművé tette, hogy a jövőre vonatkozóan is felhagytak a jogsértő gyakorlattal.

“2021. február 11-én megküldött kérdésére válaszolva tájékoztatom, hogy a Tempus Közalapítvány az általa közzétett pályázati dokumentációban nem szerepelteti feltételként és a későbbiekben sem fogja feltételül előírni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényen alapuló nyilatkozatot.”

Ez azt jelenti, hogy felhagytak az Európai Unió jogrendjét sértő, diszkriminatív ügynöktörvény jogellenes alkalmazásával, és az európai értékek erősítését hivatott forrásokra pályázóknak már szabják feltételül a nyilatkozat megtételét.

A legfontosabb tanulság, hogy amennyiben hatalmi visszaélést, jogtalan gyakorlatot tapasztalunk, ne hallgassunk, álljunk ki az igazunkért, tájékoztassuk arról a nyilvánosságot és a felelős fórumokat. Még akkor is, ha ezt európai színtéren kell megtenni. Az emberi jogok minden emberi lényt megilletnek, és megsértésüket sohasem szabad szó nélkül hagyni. Abban az esetben sem, ha ezt éppen a hatalom teszi: a magyar állam, a kormányzat, vagy egy intézmény, nekik éppúgy viselniük kell tetteik következményeit, mint egy bűncselekmény elkövetőjének.


Előzmény

Az Európai Bizottság januárban indított vizsgálatot, mivel az Európai Unió Bírósága (EUB) által jogsértőnek minősített civiltörvényre hivatkozva vonta meg egy pontszámok alapján támogathatónak ítélt Erasmus+ pályázatunk támogatását a Tempus Közalapítvány. Az elmúlt hónapokban a pályázatkezelő kötelező mellékletként írta elő az ügynöktörvény alapján nyilatkozat megtételét, amit alapítványunk elutasított.

Február közepén az Európai Bizottság újabb kötelezettszegési eljárást indított a magyar állam ellen amiatt, hogy a kormányzat nem tett semmit a civiltörvény előírt módosítása kapcsán. Ahogy arra számos alkalommal felhívtuk a figyelmet, Magyarország kormánya az EUB döntés ignorálásával hónapok óta semmibe veszi az európai közösség alapvető elveit.

Az Európai Bizottság biztosainak indított levélkampányunk után az EB alelnöke, Věra Jourová értesített minket arról, hogy januárban ügyünkben is vizsgálatot indítottak.

Köszönjük a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért ügyben nyújtott támogatását!

Az előzményekkel kapcsolatban itt található bővebb információ, a levéldokumentáció itt érhető el. For English version click here!

A képsorozat George Rosu munkája, a Fine Acts felhívására készült. A szervezet arra kért grafikusokat, hogy gondolják újra az emberi jogok vizuális megjelenését. Az elkészült munkák szabadon felhasználhatóak.