Bán Mária, a kultikus A. E. Bizottság egykori dobosa húsz éve költözött Budapestről az apró baranyai faluba, Kishajmásra. Itt első kézből tapasztalta meg a szegénységet és a szegénységből fakadó hátrányokat, ezért szabadidejében foglalkozni kezdett a rászoruló gyerekekkel. A korrepetálásokból, foglalkozásokból alakult ki az idén tíz éves Csepp Tanoda, ami mára pótolhatatlan tényezővé vált a kistérség életében. Nem kis állampolgári öntudatnak is bizonyságát adta, amikor kirakták a Tanodát az önkormányzati tulajdonban álló ingatlanból: a helyiek összefogtak, és leváltották a polgármestert meg a képviselő-testületet. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

Mária a településre költözése után nem sokkal kezdett foglalkozni három gyerekkel a szabadidejében, miután látta, hogy az élet különböző területein milyen hátrányok éri őket a szegénységük miatt. Korrepetálta, társasjátékozni tanította a roma gyerekeket, ruha-, könyv- és játékadományt gyűjtött nekik. Igazán fontos visszaigazolás volt számára, amikor az egyik mentoráltját felvették a pécsi Gandhi Gimnáziumba.

Áldozatos munkájában fordulatot jelentett, amikor egy üzletember megismerte a történetét, „meglátta benne a jó értelemben vett megszállottságot”, és biztosította egy tanoda megalapításának anyagi feltételeit a helyi és környékbeli gyerekek részére. 2011-ben így jött létre a Kishajmási Csepp Tanoda, amiben jelenleg 14 gyerekkel foglalkoznak.

Bár már több önkéntes is jelen van a tanoda életében, Bán Mária napjai azóta sem lettek kevésbé mozgalmasak. Állandó „órarend szabályozza az életet”, délután tanul a gyerekekkel, az iskolai szünetekben napközis tábort, kirándulást, műveltségnövelő programokat szervez. Ismeri a gyerekek személyes érdeklődési körét, a tanoda adomány autójával sportolni, zenét tanulni viszi őket a közeli városokba.

A tanodás gyerekek tanulmányi eredménye jelentősen javult, az intenzív egyéni fejlesztés megmutatta hatását. Motiválttá váltak, a külön tehetségfejlesztési programnak köszönhetően pedig új lehetőségek is megnyíltak előttük az egyéni fejlődésre.

Mária állampolgári öntudatnak és civil kurázsinak is tanúbizonyságát adta. Miután az előző önkormányzattal megromlott viszony miatt kiköltöztették a Tanodát a település tulajdonában álló helységből, két évig a saját portáján rendezte be azt. 2019-ben függetlenként indult a helyi önkormányzati választáson, bejutott a testületbe, és már megválasztott képviselőként elérte, hogy az ingatlan újra a közjót szolgálja.

Munkája eredményeként a gyerekek zöme jó hírű gimnáziumban, érettségit adó középiskolában tanul tovább, vagy olyan szakgimnáziumban, ahol mindenki a maga számára kedves szakmát tanulhatja. És jobb esélyekkel vághat neki az életnek.