Tóth Ádám tizenkét éve tevékenykedik a vasasi füstölő megmentéséért. Az épületet egy évszázada építette a Duna-gőzhajózási Társaság a környékre telepített szénbányászok ellátására. Az elmúlt évtizedek azonban nem kímélték. Úgy tűnt, a leromlott állagú épületre a bontás vár, mígnem a véletlennek (pontosabban egy kóbor macskának) köszönhetően bele nem botlott egy kisfiú.

Ádám alig múlt hatéves, amikor először „találkozott” a füstölővel. Az egyszeri találkozást egyre több követte, végül kialakult a szoros kötődés, ami rengeteg tisztogatást, tereprendezést, bontást és építést, takarítást hozott magával.

Ádám lelkesedése másokat is magával ragadott, így az egykor nagy becsben tartott füstülő elkerülte a mostoha sorsot, és múltjához méltó szerepet kapott Vasas életében a nyugdíjas korára. Az évekig tartó felújítás végére igazi közösségi térré alakult a kis épület, ahol egy folyamatosan bővülő helytörténeti kiállítás is helyet kapott – ennek ünnepélyes megnyitóját az épület századik születésnapján, 2020 szeptemberében tartották.

Aki kérdez: Pincehelyi Zita
Szignál: Kiss Irina
Arculat: Biacsics Renáta – Renyagyár

A Kék Kanapéról bővebben itt olvashatsz!