A 2019-es önkormányzati választási kampányban helyi civil szervezetek és állampolgári csoportok korábban sosem látott aktivizálódását részvételét tapasztaltuk, nemcsak a nagyvárosokban, de kisebb településeken is. A közösségi kezdeményezések tagjai szavazásra buzdítottak, képviselőjelölti vitákat és fórumokat szerveztek, nyomon követték a választások tisztaságát.

A sikereken felbuzdulva közülük sokan már a jövő évi kampányra készülnek.Az elmúlt években ugyanakkor jelentősen átalakult a hazai médiavilág: miközben egyre terjeszkednek a kormánybarát médiavállalatok, a független sajtó az online térbe szorul – viszont egyre több vidéki városban jöttek létre alulról szerveződő, közösségi finanszírozásra támaszkodó helyi hírportálok is.

Találkozik-e egymással a civilek és a független sajtó világa? Hogyan tudnak együttműködni, egymást erősíteni a közügyek társadalmi kontrolljában? Tudnak-e közösen készülni a jövő évi kampányra a tiszta és fair választások biztosítása érdekében? A rendezvényen ezeket a kérdéseket fogjuk körbejárni érintettekkel, amit ajánlunk elsősorban a választások körüli tevékenységekben aktív civil szervezetek tagjainak, de bárki érdeklődő, tenni vágyó állampolgárnak is. Az esemény az Európai Unió támogatásával valósul meg.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz kötött.

Délelőtt: helyi média vs helyi civilek

10.00 – 10.20
Köszöntő és bevezetés: 2019 tanulságai – a Civilek a helyhatósági választásokon: a kutatás eredményeinek bemutatása – Móra Veronika, Ökotárs Alapítvány

10.20-10.50
Civil készülődés és szerveződés 2022-re: bemutatkozik három helyi összefogás:
– Szulovszky István, Szentendre
– Csabalik Zsuzsa, Miskolc
– Homoki Andrea, Gyál-Vecsés

11.10-12.30
Helyi hírportálok és civilek együttműködése – kiscsoportos beszélgetések 2 körben.
Ht asztalnál egy-egy hírportál – Szabad Pécs, Kapos-T, 7300, Nyugat.hu, Debreciner, Szegeder – munkatársaival lehet beszélgetni arról, hogy ők hogyan látják a helyi civil közösségeket, szerveződéseket:
– miben jók és mi a gyengeségük?
– mit tehetnek a civilek azért, hogy láthatóbbá váljanak, hatásosabban eljuttassák üzenetüket?
– és fordítva: mit várnának a civilek a helyi független újságíróktól?

14.00-15.15
Első panelbeszélgetés: oknyomozó újságírás: történetek, kihívások és akadályok. Támaszkodnak-e az oknyomozó civil szervezetekre? Hogyan hasznosíthatják a civilek az oknyomozók eredményeit? A beszélgetés résztvevői:
– Katus Eszter, Átlátszó
– Kaufmann Balázs, 444
– Babos Attila, Szabad Pécs
Moderál: Mester Zoltán, Emberség Erejével Alapítvány

15.30-16.45
Második panelbeszélgetés: a civil, helyi és országos újságírás – együttműködés vagy versengés? Eljutnak-e a helyi hírek az országos médiába, és ha nem, miért nem? Hogyan tudnák egymás erőforrásait jobban kiaknázni a független sajtó különböző szereplői? A beszélgetés résztvevői:
– Roznár Gyöngyi, Nyugat.hu
– Porcsin Zsolt, Debreciner
– György Zsombor, Magyar Hang
– Cseke Balázs, Telex
Moderál: Móra Veronika

17.00-18.15
Harmadik panelbeszélgetés: regionális körkép – független sajtó és civilek kapcsolata a szomszédos országokban. Hogyan vesznek rész a helyi civilek, hogy jelennek meg a médiában Szlovákiában, Romániában, Szerbiában? A beszélgetés résztvevői:
– Parászka Boróka, Marosvásárhely
– Barak László, parameter.sk
– Sinkovics Norbert, Autonómia/NDNV
Moderál: Gűth Ervin