Ez az egyik tömör tanulsága az első pécsi Pride-nak. Hogy amikor minden esély megvolt arra, hogy balul süljön el, érdektelenségbe vagy balhéba fulladjon, amikor a kormányzati propaganda országos és helyi képviselői egészpályás letámadást indítanak, és aztán mindezek ellenére olyan tömeg, változatos korosztály vonuljon utcára, amilyet rég nem látott a város. Pláne ilyen témában.

Az esélyek nagyjából mind a Pride sikere ellen szóltak: kezdve az Európa szégyene homofób törvénnyel, a propaganda folyamatos gyűlöletkeltésével, át a kormányzat által állami szintre emelt hergelésen, a helyi helyezkedők hangoskodásán, a szélsőségesek ellentüntetéséig. Ennél kevesebb is bőven elég lett volna, hogy a békés többség inkább otthon maradjon.

Nem maradt otthon.

A felszabadult tömeghez nem lehet nem odamérni a százas nagyságrendben megjelent ellentüntetőket, meg a délelőtt “celebből” alaposan megtámogatott izzadtságszagú családi napot. Ilyen látványos kontraszt ritka jó megmutatja, hogy mi a fontos az embereknek.

Talán a politikusoktól akkor már megrontott EKF megnyitóján lehetett érezni hasonló felszabadultságot, ilyen jó érzést, büszkeséget, mint most, amikor a vidéki város is megmutatta, hogy a kevés hangos embernél sokkal erősebb a csendes többség.

Jó volt látni az ablakokból integető családokat, az ajtókban felbukkanó, kíváncsi nyugdíjasok,at azokat akik vették a fáradtságot, és azt gondolták, meggyőződnek róla a saját szemükkel, hogy tényleg olyanok-e a buzik meg szemveréssel nemetváltó libernyákok, amilyennek leírja őket sok médiatermék. És nem ezt látták.

Hanem láttak sokezer lelkes, vidám és boldog embert, színesbe öltözött fiatalt, szomszédot, rokont és ismerőst a menetben, aki mind ott vonult felszabadultan, örömmel. Talán még mindig egy kis hitetlenkedéssel vegyes aggodalommal az arcukon, hogy ilyet lehet?

Majd az elkövetkező időben lehet hivatástól függően magyarázni, elemezni, következtetéseket levonni, de a helyzet az, hogy a fullba nyomott és hónapok óta tartó számító manipulálást és hergelést az emberek nagy része nem veszi be.

Pécs döntött.

Pécs szabad.

A három kép az Országszertetől van, még több remek kép a galériájukban!