Az Emberség Erejével Alapítvány 5+1 pontban gyűjtötte össze javaslatait Pécs új Civil Koncepciójával kapcsolatban. Az elkészült tervezet reális helyzetképet vázol fel, és olyan alapelveket fogalmaz meg, melyek elfogadása és tiszteletben tartása új, kiegyensúlyozott együttműködést hozhat a civilek és az önkormányzat között.

A pécsi önkormányzat 2021-ben új Civil Koncepció elfogadásáról dönt. Ennek előkészületei már a pandémia kitörése előtt elindultak, azonban a veszélyhelyzet korlátozásai nem tették lehetővé, hogy a folyamat végbemenjen. A nyilvánosságra hozott, komoly helyzetelemzést és javaslatcsomagot tartalmazó tervezet nemrég elkészült, a civilek és civil szervezetek véleményét várják.


A tervezet letölthető a Civil Közösségek Háza honlapjáról!


A civil koncepció az önkormányzat dokumentuma, amelyet a közgyűlés fogad el. Célja, hogy meghatározott időszakra az önkormányzat és a településen tevékenykedő civil szerveztek viszonyát, kapcsolatait egységes keretbe foglalja, szabályozza. Tartalma elsősorban azon múlik, hogy az önkormányzat mit vállal benne. Mivel a város civil szervezeteinek lehetőségeit érinti, ezért immár hagyományosan mód van arra, hogy a civilek is véleményezzék saját nézőpontjukból a dokumentum tervezetét.

#2 nagyobb nyilvánosságot, több sajtómegjelenés

A szektor egyik jellemző problémája, hogy kevesen látják igazán, milyen fontos feladatokat látnak el a civil szervezetek. Pedig ez a függetlenebb működésük alapja is lehet, ugyanis a nagyobb nyilvánosság, a nagyobb elérés lehetővé teszi, hogy több önkéntes, több támogató csatlakozhasson közhasznú közösségi tevékenységeikbe. Nemcsak pénzzel tudja az önkormányzat segíteni a civil szervezetek munkáját, lehetnek eszközei arra is, hogy nyilvánossághoz segítse őket.

  • az önkormányzat törekedhet arra, hogy a saját médiában nagyobb teret kapjanak a település civil szervezetei
  • erősítheti a civil szervezetek és a helyi sajtóorgánumok kapcsolatát (például a pécsi egyetemi vagy a szombathelyi civil sajtóreggeli mintájára)
  • elismerheti nyilvánosan a helyi civil szervezetek munkáját (például civil díjjal)

Jelenlegi formájában a pécsi civil koncepció tervezete kiemelten nem foglalkozik a sajtókapcsolatok, médiakommunikáció fejlesztésének lehetőségével, pedig ez olyan figyelemre érdemes terület, ahol az önkormányzat számottevő forrásráfordítás nélkül is jelentős hatást eredményezhet.

Az önkormányzat megbízásából a tervezetet készítő Nevelők Háza Egyesület legkésőbb 2021. október 15-ig várja a civilek véleményét, javaslatait az info@ckh.hu email címre. Az egységes szerkezetbe foglalt koncepciót várhatóan október második felében lehet megvitatni egy városi fórumon.