Anna Politkovszkaja orosz oknyomozó újságíró. Rendszeresen tudósított a csecsen háború valóságáról, beszámolt az orosz hadsereg és csecsen szövetségeseik kegyetlenkedéseiről. 2006-ban a saját lakása előtt lőtték le.

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Az információ az, ami számít. Nem amit gondolsz róla.”

Az újságírónő gyakran fogalmazott meg kritikát Vlagyimir Putyinnal és kiépített rezsimjével kapcsolatban. Számtalanszor kapott halálos fenyegetéseket, zaklatták, megverték, egyszer még meg is mérgezték. Mindezek ellenére folytatta munkáját, egészen halála napjáig.

A nagy állami valóságshow

Az állami propaganda nagyon erős Oroszországban. A gépezet nem meggyőzni akar valamiről, nem eszméket hirdet, hanem azt akarja, hogy az emberek elbizonytalanodjanak, és ne higgyenek a sajtónak és a politikusoknak sem.

Ha az emberek úgy érzik, hogy összeesküvések fonják körül az életüket, akkor passzívak maradnak, hiszen úgysem tudnának változtatni. Az álhírekkel való manipuláció az egész világon „divatos”. A politikai viták eldurvulása, a politikusok és az állampolgárok közötti konszenzus hiánya, az ellenfelek megalázása és megsemmisítése, mind nyitottabbá teszik az embereket a hazugságokra és az álhírekre.

Te felismered, ha álhírrel találkozol? A következő játékkal jobban felvértezheted magad az álhírek ellen!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv