Annika Smethurst ausztrál újságíró otthonát felforgatta a rendőrség, miután cikket írt az állampolgárok megfigyelésére vonatkozó kormányjavaslatról.

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Felfegyverzett rendőrök átkutatják a házadat. Ez nem egy olyan következmény, amiről azt gondolod, hogy fel kell rá készülnöd. Ez rámutat az újságírói munka fontosságára és azok bátorságára, akik feltárják a visszaéléseket.”

Egy nappal később az ABC, az ausztrál közmédia irodájában is rendőrségi razzia volt titkos katonai dokumentumok kiszivárogtatásának vádjával. Az, hogy országos rendőrségi akció induljon kormányzati kiszivárogtatások ügyében, súlyos kérdéseket vet fel a sajtószabadság tiszteletben tartásával kapcsolatban.

A Nagy Testvér figyel téged!

Vékony vonal húzódik a biztonság és az ellenőrzés között. Biztonságot ad, ha az állam előre tudja, hogy valakik terrorcselekményt akarnak elkövetni, és ezzel meg tudja védeni az állampolgárait. De visszaélésekre is lehetőséget ad, ha olyan információ birtokába jut valaki magánéletéből, amivel zsarolható lesz az illető.

Bizonyos állami szervek akár téged is megfigyelhetnek. Meglepődtél? Próbáld ki a játékunkat és tudj meg többet a témáról!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv