Steve Biko dél-afrikai apartheid ellenes aktivista. Nem volt újságíró, de rendszeresen írt újságokba. A mozgalom akkor radikálisnak számító képviselői közé tartozott, úgy vélte, hogy nem elég, ha csak egyszerűen megengedik a feketéknek, hogy részesei legyenek a fehér dél-afrikaiak társadalmának, hanem magának a társadalomnak kell átalakulnia a fekete többség kultúrája mentén. 

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Mindig ilyen leszek. Megverhettek, bebörtönözhettek, akár meg is ölhettek, de sosem leszek az, amit szeretnétek!”

Alapított diákszervezetet és egy alapítványt a politikai fogvatartottak és családjaik megsegítésére. Rendszeresen letartóztatták, hónapokig volt börtönben, bírósági ítélet nélkül. Harminc éves volt, amikor egy letartóztatás során annyira megverték, hogy belehalt sérüléseibe. Története Donald Woods újságírónak köszönhetően lett világszerte ismert. 

Állami rasszizmus

Az apartheid rendszer 1949 és 1991 között létezett a Dél-Afrikai Köztársaságban. A hatalmat birtokló fehérek hivatalos elnyomásban tartották a lakosság 75%-át kitevő feketéket. A társadalmat minden szinten szétválasztották, bőrszín alapján jártak különböző jogok az embereknek. A belső ellenállás mellett, a rendszer megszűnésében nagy szerepe volt a nemzetközi nyomásnak, s hogy elfogyott a levegő az apartheid körül. Ehhez számtalan elkötelezett újságíró és hírvivő munkájára is szükség volt, akik világszerte elmondták az embertelen, igazságtalan történeteket. 

Ha többre is kíváncsi vagy, kattints a játékért, vagy olvasd el Nelson Mandela történetét!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv