Gao Yu az egyik leghíresebb kínai ellenzéki újságíró, aki több díjat is kapott élete során. 1988-ban a kínai nép ellenségének nyilvánították, majd a következő évben, a Tienanmen téri diáklázadás vérbefojtása után bebörtönözték. 

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Mielőtt leromlott egészségi állapotomban átlépem a börtön küszöbét, el szeretném mondani, hogy hiszek benne, hogy a történelem bizonyítani fogja ártatlanságom.”

A vérengzés 25. évfordulója kapcsán kezdték el újra zaklatni a hatóságok. Erőszakkal rávették, hogy az állami TV-ben beismerje „bűneit”. Jelenleg háziőrizetben él.

Cenzúra és öncenzúra

Az információ hatalom. Ezt minden politikus tudja, ezért próbálják meg demokratikusan működő országokban is befolyásolni a médiát. Kína azonban ennél is tovább ment. 2012 decemberében indították el az Aranypajzsot, amivel az internetet is cenzúrázzák. Ezzel szabályozzák, hogy milyen információ jut ki az országból és mi jut be. Blokkolják például a Gmailt és a Wikipediát, de a Facebookot is. 

Ha többet akarsz megtudni a kínai nagy tűzfalról, kattints a játékunkért!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv