Dzsamál Hasogdzsi 30 éven keresztül dolgozott újságíróként. A 2017 óta önkéntes száműzetésben élő férfi 2018. október 2-án Szaúd-Arábia isztambuli nagykövetségére ment, hogy házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze, ekkor csapott le rá a szaúdi tikosszolgálat, megkínozták és megölték.

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

“Az elnyomás és megfélemlítés sosem lehetnek a reformok elfogadható velejárói.”

Hazáját, Szaúd-Arábiát mindennél jobban szerette, de örökre el kellett hagynia, mivel a monarchiával szemben megfogalmazott kritikus hangvételű írásai miatt a hatalom számára kényelmetlenné vált, élete veszélyben forgott.

A báránybőrbe bújt farkasok

Nyugati titkosszolgálatok szerint a gyilkosságot a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán rendelhette el. A herceg fontos figura világpolitikai körökben, mivel ő a tényleges irányítója a világ egyik leggazdagabb, legnagyobb olajtermelő országának és a reformer szerepében tetszeleg.

Hasogdzsi azonban arra hívta fel a figyelmét, hogy mindez álca és a jól kinéző újítások mögött mindennapos a politikai tisztogatás, az ellenzékiek eltűnése, megkínzása, a nők továbbra is elnyomott helyzetben vannak és az ország több háborúban is érintett. 

Ha többet szeretnél ezekről megtudni, kattints a játékunkért!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv