Patrícia Campos Mello elismert brazil újságíró. Azután került támadások kereszttüzébe, hogy megírta Bolsonaro elnökválasztási kampányáról, hogy tiltott módon finanszírozták.

Mi ez? A sajtószabadság világnapja alkalmából készítettünk ismeretterjesztő játékot. Az oktatási segédanyagként is használható program tíz neves újságíró történetén és kapcsolódó minijátékokon keresztül mutatja be a független sajtó fontosságát.

Már hozzászoktam, hogy lekurváznak. Akárhányszor publikálok egy kormánykritikus cikket, felkészülök, mert tudom, hogy a rá következő nap pokoli lesz.”

Trollhadseregek akcióban

Brazíliában a populista, a korábbi katonai diktatúrát rendszeresen éltető elnök, Jair Bolsonaro komoly nyomást gyakorol a médiára. Klasszikus módszere, hogy nem tényekkel cáfolják az állításokat, hanem megtámadják a szerző személyét.

A Föld országainak vezetői közül sokan szándékosan szűkítik a demokratikus nyilvánosságot, próbálják hitelteleníteni a független újságírókat, akiket gyakran nyíltan meg is fenyegetnek. Sokszor éppen a hatalmon lévő politikusok terjesztenek álhíreket, miközben álhír terjesztéssel vádolják meg a tőlük független, kritikus médiát.

Próbáld ki, mennyit tudsz az internetes propaganda működéséről, kattints a játékért!


Ismerkedj meg a többi újságíróval is a világból és próbáld ki a játékokat. De vigyázz! A nemes ügy szolgálatában álló újságírók élete “nem csak játék és mese”, hanem nagyon veszélyes üzem, ahol a valóság írja a legmeghökkentőbb történeteket.

Made with Padlet

Gyűjts szuperjó jelvényeket a játékok elvégzésével! Ha már kipróbáltad a játékot, szerezd meg a jelvényeket! Használd a BadgeWallet appot (Android vagy iOS), vagy a badgecraft.eu oldalt.

Jelvény kódok
Free Press Explorer: ksqv8t
Free Press Messenger: hqqyqn
Free Press Supporter: s53ytv