Árkovits Amaryl hivatásánál fogva sok emberen segít, de magánéletében sem megy a szomszédba ötletekért. Tavaly tavasszal, a járvány közepén másodmagával adománygyűjtő akciót indított, hogy hátrányos helyzetű családoknak segítsenek. A kezdeményezést nem várt siker koronázta, és ősszel is megismételték. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 védnökeit.

Az elismert terapeuta saját bevallása szerint roppant lelkes és lelkesedő személy: “háromnaponta vannak ötleteim, a világmegváltástól kezdve csupán egy mozdulatig terjed a skála”. Ezért, mint megjegyzi, szerencsés, van a környezetében egy “higgadtabb vérmérsékletű ember, aki nem hurrog le, de földhöz tapaszt”, mert így jelentősen nő a kivitelezhetőség lehetősége. 

A civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjra február 28-ig adhatod le a jelölésed.

Jelölök az Emberség-díjra!

Akárcsak a járványhelyzet miatti első korlátozások idején. Akkor Rádóczy Bálinttal közösen kitalált Jó Szatyor akciójuk sikere még őket is meglepte. Először csak a barátaikat, ismerőseiket buzdították higiénés csomagok összeállítására, de a kör hamar kibővült az ismerősök ismerőseivel, így aztán hamar összegyűlt “száznál több jó szatyor jó emberektől”. Ősszel már  az ismerősök kérésére újráztak.

Mint megjegyzi, a gyakorlati segítségnyújtás nem áll távol tőle. Ahogy az adományszatyor is “valójában a covid alatti tehetetlenség érzésből és a segíteni akarás szándékából született”, igyekszik ott és úgy segíteni, ahol leginkább praktikus. Ezért gyűjtöttek higiénés csomagot, hiszen “ha az embernek a kenyér és a szappan között kell döntenie, akkor először kenyeret fog venni”.

Amaryl szerint fontos, hogy legyen “minél közvetlenebb kapcsolat a segítséget adó és kapó közt”. Ezért is történhetett meg, hogy akik a csomagokat adták, kifejezetten ezért elmentek a boltba, ott gondolkodtak, terveztek, és olykor belecsempésztek apró kedvességeket: csokoládét, plüssállatokat, sminkcuccokat. “Mi pedig megszerveztük és elmentünk a szatyrokért, majd elvittük az Élmény Tárba.”

Azoknak, akik most vágnának bele, néhány gyakorlati jótanáccsal is készül. Hogy a segítséget nem kell túlgondolni. Hogy jól körülhatárolt, egyszerűen megvalósítható célokkal könnyebb. Hogy sok ember szívesen segít, ha a “hogyanban” kap egy kis támogatást. És elég cserébe hallani vagy látni egy köszönömöt.

A civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjra február 28-ig adhatod le a jelölésed.

Jelölök az Emberség-díjra!

“Csinálni kell. Semmi extra. Ha segítesz valakinek a szétgurult almáit összeszedni, vagy megtanulni a matekot, ha csatlakozol egy segítő programhoz vagy csoporthoz… bárhogy lehet. A lényeg az, hogy a várakozás, a megfelelő pillanat vagy ügy remélése helyett mozdulj meg!” A segítést el lehet kezdeni a szomszédban, ahogy édesanyja is rendszeresen mondja, “ha mindenki csak karnyújtásnyira vagy egy kicsit tovább segít, előbb-utóbb ezeknek a mikro-kozmoszoknak össze kell érniük. Hiszek az anyukámnak“.

Pozitív, cselekvő hozzáállása jó példával szolgálhat másoknak: “eddig is úgy gondoltam, hogy sok jó ember van. De azért jó, ha időről-időre bizonyosságot szerzünk róla. Kell a szívnek, meg a léleknek.”


Az Emberség-díj védnökei olyan köztiszteletben álló emberek, akik jót állnak a díj jelölési és kiválasztási folyamatának tisztaságáért, átláthatóságáért, vállalják, hogy az elismerés nagykövetei lesznek.