Simon Wintermans egy emberöltőnyi ideje jellegzetes alakja Pécsnek: jótékonysági kezdeményezéseivel, akcióival sokan találkoztak már, ahogy a sok éven át tulipánok ezreitől díszes városkép is többek között neki volt köszönhető. Alapított cementlapmúzeumot és szoborrezervátumot, hallatta hangját tüntetésen, és amikor különleges biciklijével nem Európa kulturális fővárosai között szeli a kilométereket, gyakran gurul át a baranyai megyeszékhely belvárosán. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 védnökeit.

Pécsre és Baranya megyébe előszeretettel költöznek hollandok, de még a nyitottabbak közül is kevesen válnak szerves részévé a közéletnek. Nem kevésbé kalandosan indult az út, ami ide vezetett. A fiatal hollandnak Egerben nyílt fényképtárlata 1986 karácsonyán. Itt egy látogató megkérdezte tőle, nem akar-e fotósként egy Teleki Sámuel előtt tisztelgő afrikai magyar expedícióhoz csatlakozni. “Afrikában tanultam meg magyarul, én voltam a csapat egyetlen nem magyar tagja.”

A civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjra február 28-ig adhatod le a jelölésed.

Jelölök az Emberség-díjra!

Már ekkor megmutatkozott, hogy inkább előnyére fordítja azt, hogy másik kultúrából érkezett. Képes a magyar kontextust holland, a hollandot pedig magyar szemmel nézni. “Kreatív ember vagyok, állandóan megy az agyam”, jelzi ezzel, hogy mindig töri valami új ötleten a fejét. Mint amikor kitalálta, hogy egy maratoni biciklizéssel összeköti Essent, Pécset és Isztambult 2010-ben. “Gondoltam az Európa Kulturális Fővárosa program remek alkalom felhívni a figyelmet a kalandra, az utazásra, a biciklizésre, nemzeteket összekötő dolgokra”, és bár a hivatalos programévnek sosem lett része, szívesen fogadják a biciklis nagykövet felajánlásait. 

Ha nem is ezer kilométerekben, de több ezer virághagymában mérhető volt, amikor összefogta a pécsi hollandokat, adjanak valami szép ajándékot, valami pozitív dolgot a városnak. Éveken át sok-sok színpompás tulipán díszítette tavasszal a várost a pécsiek nagy örömére a TuliPécs keretében. Mint Simon bevallja, azért az ötletei nem mindig sikerülnek, de “mégis újra és újra meg kell próbálni hatni az emberekre, kitartónak lenni”.

A civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjra február 28-ig adhatod le a jelölésed.

Jelölök az Emberség-díjra!

Erzsébeten egy százéves, restaurált parasztház padlásán nyitotta meg a máig egyetlen magyar Cementlap Múzeumot, ahol a 20. század elején népszerű burkolóanyag-gyűjteményét minták szerinti rendezésben, személyes idegenvezetés során mutatja meg az érdeklődőknek. Nemcsak kulturális érzékenysége, de “a demokrácia, a szabad sajtó, a szabad véleménynyilvánítás híveként” Simont igazságérzete is többször cselekvésre sarkallta. Például amikor az akkori városvezetés elleni tiltakozásul a műveit letiltó Böszörményi István alkotásainak erdősmároki kertjében szobor rezervátumot, Böszervátumot nyitott.

Ahogy morális kötelességének érezte azt is, hogy tüntetéseken szólaljon fel a társadalmi igazságtalanság ellen és a szabad sajtó mellett. Utóbbi kiállásának különösen megható fejezete volt, amikor a megjelentek Simon Wintermans előéneklésével énekelték a magyar himnuszt. Tettét azután sem bánta meg, hogy nem várt támadások érték. Ahogy egy interjújában mondta: “szeretnék tíz-tizenöt év múlva is a kisfiam szemébe nézni, és jó választ adni, ha megkérdezi, hogy: „apa, te akkor mit csináltál, tettél-e valamit?” 


Az Emberség-díj védnökei olyan köztiszteletben álló emberek, akik jót állnak a díj jelölési és kiválasztási folyamatának tisztaságáért, átláthatóságáért, vállalják, hogy az elismerés nagykövetei lesznek.