Az egykori uzdi iskola ma már többségében nyugdíjas diákjai gondoltak egyet, és megalapították az Uzdi Diákok Baráti Társaságát, hogy visszaadjanak valamit a falunak, ami oly meghatározó helyszíne volt gyerekkoruknak. Közösségük az eltelt évek alatt a falu életének meghatározó részévé vált. Helytörténeti gyűjteményt gondoznak, gyerektábort szerveznek, óvják, ápolják egykori iskolájuk épületét és környezetét. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

A Sió és a Donát-patak között található, ma már Sárszentlőrinchez tartozó Uzdon néhány évtizede közel hétszáz fő élt, ma mintegy százhúszra apadt a lélekszám. Iskolája meghatározó volt a környéken, amiben nem kis szerepe volt a tanítónak, Renkecz Józsefnek. Jelentőségét jól érzékelteti, hogy amikor néhány évvel ezelőtt nyolcvan uzdi öregdiák gyűlt össze az ország távoli pontjairól, úgy döntöttek, hogy újra élettel töltik meg a falut, kifejezve hálájukat a településnek, szüleiknek, egykori tanítójuknak.

Jelentős munkával rendbe tették az egykori iskola (előtte Fördős Kúria, ma ifjúsági szállás) épületét. Az udvaron tanítóik emlékére fákat ültettek és emléktáblákat helyeztek el, több száz évelő növényből virágszigeteket hoztak létre. Gömbkőris, gömbjuhar és magasjuhar fákat ültettek el, amiket rendszeresen ápolnak, gondoznak.

Az iskola egykori tanítója és igazgatója, a közelmúltban az öregdiákok kezdeményezésére a közoktatás és népművelődés területén több mint hatvan éven keresztül végzett példamutató munkássága elismeréseként Németh László-díjjal kitüntetett Renkecz József kiemelkedő helytörténeti kutatást is végzett, aminek tárgyi emlékeit nagy gonddal gyűjtötte és őrizte. Az egykori diákok elhatározták, hogy ezeket rendszerezik, állagukat konzerváló kezeléssel megóvják, s a volt szolgálati lakásokat felújítva méltó és állandó tárlatot alakítanak ki a Renkecz József Helytörténeti Gyűjteménynek.

Évente megrendezett gyerektáborukban a táborozók megismerhetik a falu és környékének történelmét, a településhez kötődő olyan neves személyiségek életét, mint Petőfi Sándor, Illyés Gyula vagy éppen Lázár Ervin. Foglalkoznak az egykori iskola történetével, a roma és a magyar kultúra, konyha jellegzetességeivel is.

Aktív, kezdeményező tagjaivá váltak a településnek. Munkásságukkal bizonyították, hogy cselekvő összefogással a kisközösségek is képesek fontos eredményeket elérni.

Az Emberség-díj 2021-ről itt olvasható bővebb információ.