Akadálymentes turizmus népszerűsítése, társadalmi érzékenyítés, érdekérvényesítés: néhány a People First – A Társadalmi Elfogadásért – Magyarországi Központi Egyesület szerteágazó tevékenységéből. Évek óta dolgoznak a baranyai, pécsi fogyatékkal élő emberekért és emberekkel, programjaikkal és figyelemfelkeltő kampányaikkal a szélesebb társadalmat is megszólítják. A járványhelyzet miatti intézmény-lezárások következtében a különösen kiszolgáltatottá váló, szociális otthonokban élők érdekében nyár óta több beadvánnyal fordultak az alapvető jogok biztosához. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

A People First célja a fogyatékossággal élők önálló életvitelének támogatása az élet minden területén, tevékenységeik során következetesen nemcsak az együttélést, de az együttműködést is hangsúlyozzák.

„Átlagos emberek, akik hétköznapi életet szeretnének élni. A fogyatékossággal élő személyek anyukák, apukák, fiúk, lányok, nővérek, testvérek, barátok, szomszédok, munkatársak, diákok és tanárok. A mintegy 10 millió magyar közül minden ötödik embernek van valamilyen fogyatékossága. De ők is gazdagítják a közösséget, a társadalmat, amelyben élnek. Mi az ő önálló életvitelüket támogatjuk minden szinten, a munkától az akadálymentes turizmuson át a szórakozásig. Ennek origója azonban az akadálymentesség: fizikailag és a fejekben is” – szól a szervezet hitvallása.

Fontos jellemzőjük az inkluzív működés, tagjaik, aktivistáik és támogatóik között is egyaránt találunk fogyatékkal élőket. Az érintetetteknek döntő szava van az egyesület működését, tevékenységét, programjaik megvalósulását illetően.

Hisznek abban, hogy a fogyatékossággal rendelkező embereknek lehetősége és joga kell legyen az ugyanolyan életminőséghez, mint ép társaiknak, nem elfogadható, hogy bizonyos területekről kizáródnak sérülésük okán. Ilyen életminőség javító, de elzárt terület a turizmus, mely számukra is nagy jelentőséggel bír szabadidős, egészségügyi és közösségépítő szempontból. A People First egyik hasznos és hiánypótló akciója a pécsi akadálymentes vendéglátóhelyek és turisztikai desztinációk matricázása, adatbázisba gyűjtése.

Évek óta egyik szervezői az Akadálymentes Turizmus Napjának. A hagyományosan Orfűn rendezett esemény hiánypótló kezdeményezés, hiszen kapcsolatot, párbeszédet teremt a fogyatékkal élők, a vendéglátás és turizmus ágazat képviselői között.

Általános jelenség, hogy gyakran az ép társadalom által akadálymentesnek nyilvánított területek a fogyatékkal élők szempontjukból mégsem azok. A People First tevékenységének fontos részét képezi az érdekképviselet, például rendszeres párbeszédet folytatnak a pécsi önkormányzattal a város akadálymentesítéséért.

Ha kell, figyelemfelhívó kampányt szerveznek, például az Európa Kulturális Fővárosa keretében átépített Széchenyi tér látássérülteket vezető sávjai kapcsán: ezekre rendre rálógnak a vendéglátóegységek teraszai, megállító táblái, balesetveszélyessé téve használatukat.

A koronavírusjárvány miatti lezárások egy másik ügyben is cselekvésre sarkalta őket. Miután az idősek mellett a fogyatékossággal élőket is bezárták a szociális otthonokba, az alapvető jogok biztosához fordultak tavaly nyáron. Mivel hónapokon át semmi választ nem kaptak, márciusban újfent felkeresték az ombudsmani hivatalt. Beadványuk célja eljárási ajánlás kérése a szociális intézmények vezetői számára a tapasztalt kirívóan eltérő intézkedések és jogsértések miatt.

Az Emberség-díj 2021-ről itt olvasható bővebb információ.