Értékes képesség, ha az ember az élet és a mindennapok kihívásait teremtő erővé tudja formálni. Pákoliczné Lengyel Erika nem várja meg, amíg megtalálja a feladat, maga keresi meg, hogy hol segíthet. A fogyatékkal élő embereket támogató Paksi Szivárvány Egyesület vezetésén túl tavaly tavasszal a járványhelyzetből adódó problémákra koncentráló segítőkört szervezett, ami mára jóval túlnőtt az eredeti elképzeléseken. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

A személyes érintettség okán Pákoliczné Lengyel Erika jól tudta, milyen nehézségekkel kell megküzdenie ma Magyarországon azoknak a családoknak, akiknek egy vagy több tagja fogyatékkal él. De ahhoz már kitartás és a másokon segíteni akarás belső késztetése kellett, hogy egyesületet alapítson ezeknek a nehézségek enyhítésére.

A Paksi Szivárvány Egyesület fogyatékkal élő gyermekek, fiatal felnőttek, rokkantsággal elő idősebb emberek és családtagjaik életét igyekszik kényelmesebbé tenni, hogy „sorstársi közösséget, találkozási lehetőséget biztosítsanak” számukra.

A szervezet szinte soha el nem fáradó, aktív motorja Erika. Legyen szó szabadidős elfoglaltságok, családi klubfoglakozások szervezéséről, lebonyolításáról, mindig jut idő a hivatalos ügyek intézésében való segítségre, a társadalom figyelmét felkeltő akciók szervezésére is. „Fáradhatatlanul, szeretettel dolgozik azon, hogy a gyermekek, fiatalok minél teljesebb, tartalmasabb életet élhessenek”, mesélik róla többen. Kiemelt fontossággal bír számára fogyatékkal élő emberek elfogadására vonatkozó szemléletváltozás elősegítése, a sérült emberek társadalmi befogadásának ösztönzése. Közben arról sem felejtkezik meg, hogy az érdekképviseleti tevékenység mellett támaszt, segítséget nyújtson a családoknak.

Tavaly áprilisban a koronavírusból adódó problémákra koncentrálva, az egyesület bázisára építve hozott létre segítőcsoportot, hogy egymásra találjon adományozó és adományozott. Az Angyalkommandó mára egy nagy családdá érett, több száz aktív tagja van.

Erika „megkeresi, felkutatja azokat az embereket, akik tudnak és akarnak is segíteni a rászorulóknak”, és ha kell, saját költségén szállítja az adományt a rászorulóknak. Nem egyszeri alkalommal, hiszen figyelemmel követi a sorsuk alakulását ezt követően is.

Az Emberség-díj 2021-ről itt olvasható bővebb információ.