Több felelős gondolkozású emberben formálódott már egy kosárközösség ötlete. A tavaly tavaszi lezárások arra is rávilágítottak, hogy mennyire törékeny lehet a kistermelők és vásárlóik közötti kapcsolat. A Pécsi Kosár Közösség mára köldökzsinór szerepet is betölt, nagy energiát fordítanak arra, hogy a régió őstermelői minél több pécsihez eljuttathassák termékeiket, hogy azok megbízható forrásból érkező ételt tehessenek le asztalaikra. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

A Pécsi Kosár tagjai megszervezik a termelők elérését és tájékoztatását, az áruk átvételét és eljuttatását a fogyasztókhoz. Míg európai nagyvárosokban több jó példa is van hasonló elvek szerint működő közösségre, Pécsen eddig hosszabb távon nem alakult ki ilyen rendszer.

Ezért indulásuk előtt alapos felméréseket végeztek, sokat terveztek a Pécsi Kosár Közösség tagjai. Tevékenységükkel a helyi közösségeket és a lokális gazdaságot erősítik, arra törekszenek, hogy fogyasztó és termelő közelebb maradjon egymáshoz.

Már az első átadási napon óriási volt az érdeklődés, ami aztán egyre magasabb megrendelési számokat eredményezett a későbbiekben. Jelenleg harminc-negyven állandó önkéntes dolgozik a közösségben. A pénteki átadónapokon kéttucat termelő portékái találnak gazdára, átlag 140 vásárló kosarában. Tevékenységünkkel több helyi civil szervezethez is kapcsolódnak, anyagi forrásaikat kampányszerű és állandó adománygyűjtéssel gyarapítják.

Szervezőgárdájukban egyaránt van grafikus, gazdasági szakember, mezőgazdasági termelő, közösségszervező, a termelői piacok mechanizmusát első kézből ismerő résztvevő, és pályázatírásban jártas, zöld szervezetekben dolgozó tag is. A helyben termelt, megismerhető gazdaságokból származó, lehetőleg vegyszermentes élelmiszerek közösségi aktivitás keretében juttatják el a helyi fogyasztókhoz.

Meggyőződésük, hogy a vásárlók ebben a formában egészséges alapanyagokhoz jutnak, az általuk generált kereslettel pedig közvetlenül tudják alakítani a kínálatot. Eközben a helyben elköltött pénzükkel a helyi gazdaságot is segítik. A termelők pedig kiszámíthatóbban tudnak tervezni, egy biztos értékesítési csatornához jutnak, így a korábban piacozásra szánt idejük egy része felszabadulhat, hatékonyabbá válhat a gazdálkodásuk.

Az önkéntes munkával működtetett rendszerben egy internetes csoportban fellelhető dokumentumon kell leadni a rendelést. Heti rendszerességgel, előrendelés keretében kérhet a vásárló Pécs 40 km-es körzetéből származó zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, tojást, pékárut és szezonális terményeket. A csoport közösségi oldalán emellett a termelők megismerésére is lehetőség van. A gazdaságok a feléjük érkezett rendeléseket péntek délelőtt egyben szállítják le az átvevő pontra, a Balokány liget Pepita közösségi terébe. Az önkéntesek által szortírozott terményeket tartalmazó kosarak átvételére itt van lehetőség péntek délutánonként.

Az Emberség-díj 2021-ről itt olvasható bővebb információ.