Van olyan ember, aki közvetlenül tud leginkább segíteni, és van olyan személyiség, aki képes a segítőket segíteni. Hosszú Dalma évek óta az utóbbi típushoz tartozik. Tavaly nyáron költözött vissza Baranya megyébe, és “alighogy ezt megtette, egyből akcióba” is lendült. A korábbi fenntartó visszalépésével bizonytalan helyzetbe került abaligeti általános iskolának futóversenyt szervezett, hogy előteremtsék az iskolabusz egyéves működési költségét. Bemutatjuk az Emberség-díj 2021 jelölteket.

A pszichológus végzettségű, terapeuta Hosszú Dalma pályafutása nincs híján a közösségben, közösségért tett erőfeszítéseknek. A Bátor Tábor Alapítvány táboroztatójából lett programigazgató. A tábor gyászterápiás programjának kidolgozása kapcsolódik a nevéhez, a családtagjukat súlyos, krónikus betegség következtében, balesetben elvesztő szülőket és gyermekeket fogadó Lélekmadár Tábor létrehozása.

Dolgozott, dolgozik együtt többek között az Amnesty International Magyarországgal, a Menedék Egyesülettel, a Romaversitas-szal, a Napfogyatkozás Egyesülettel. Szakértőként nemzetközi terepen, európai, afrikai és ázsiai országokban is jelen van, a professzionális segítő táboroztatók munkáját támogatja. De ahogy ismerősei megjegyezték, szerintük “most, hogy ismét Baranyában lakik, a tapasztalatait lokális kezdeményezések támogatására fordítja” majd. Ezen belül pedig ott segít, ahol leginkább tud, és olyan módon, amihez leginkább ért. Ahogy egy interjúban fogalmazott, “feltölt, hogy nem csak egy irodában ülök, de nem felejtem el, hogy én már elég régóta a segítők segítője vagyok”.

Amikor tavaly nyáron visszalépett az Abaligeti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola korábbi fenntartója, az intézmény “nagy kihívások elé került, úgy tűnt, hogy a távolabbról érkező gyerekek utazásához szükséges 6 millió forint előteremtésére” sem az iskolát támogató alapítvány, sem az iskola közössége nem lesz képes. Dalma szinte ismeretlenül bukkant fel a tanácstalan szülők között, és ajánlotta fel a segítségét “a jónak és fontosnak ítélt cél miatt”.

Amiről rövidesen a kétkedőket is meggyőzte, az egy adománygyűjtő futás megszervezése volt. Az abaligeti iskola támogatói néhány hét leforgása alatt csapatot építettek, stratégiát alkottak, szerveztek és önkénteskedtek Dalma vezetésével. “Pozitív kisugárzása, tapasztalata, önzetlensége és nem csak tanácsokban kimerülő rendkívüli aktivitása révén” végül elérték a kitűzött célt. A Pécs-Abaliget futóversenyben kicsúcsosodó, számos futónagykövetet megmozgató kampányban közel 7 millió forint gyűlt össze az Abaliget környéki gyermekek iskolai utaztatására. Ahogy az egyik résztvevő elárulta, kaptak tőle “ennél sokkal többet is. Hitet, közösen megélt sikert és még erősebb közösségi összetartozást”.

Az Emberség-díj 2021-ről itt olvasható bővebb információ.