Hol és hogyan érdemes elkezdeni, ha segíteni akarsz másokon? Miért tanul meg egy holland ember magyarul Afrikában? A Kék Kanapé podcast első évad első adásában beszélgetőtársunk Árkovits Amaryl és Simon Wintermans, az Emberség-díj 2021 védnökei.

Az Emberség Erejével Alapítvány civil kurázsit ünneplő, a helyi közösségek érdekében tevékenykedő civil csoportok és magánszemélyek bátor, elkötelezett munkáját elismerő regionális díjára bárki jelölhet a dél-dunántúli régióból magánszemélyt és/vagy civil szervezetet.

Olyan emberek és szervezetek kapják meg a díjat, akiknek fontosak az Emberség Erejével Alapítvány értékei, tehát munkájukat a közösség, a nyitottság, a cselekvés, az autonómia, az állampolgári öntudat és az emberi méltóság szellemében végzik.

Árkovits Amaryl hivatásánál fogva sok emberen segít, de magánéletében sem megy a szomszédba ötletekért. Tavaly tavasszal, a járvány közepén másodmagával adománygyűjtő akciót indított, hogy hátrányos helyzetű családoknak segítsenek. A kezdeményezést nem várt siker koronázta, és ősszel is megismételték.

Simon Wintermans egy emberöltőnyi ideje jellegzetes alakja Pécsnek: jótékonysági kezdeményezéseivel, akcióival sokan találkoztak már, ahogy a sok éven át tulipánok ezreitől díszes városkép is többek között neki volt köszönhető. Alapított cementlapmúzeumot és szoborrezervátumot, hallatta hangját tüntetésen, és amikor különleges biciklijével nem Európa kulturális fővárosai között szeli a kilométereket, gyakran gurul át a baranyai megyeszékhely belvárosán.

Az Emberség-díjról bővebben itt, a Kék Kanapéról itt olvashatsz!

Kék Kanapé az Emberség Erejével Alapítvány podcastja. Interjú és vélemény civil társadalmon innen és túl kéthetente.

Akik kérdeznek: Nyirádi Bogi és Mester Zoltán
Szignál: Kiss Irina
Arculat: Renyagyár