Bán Máriát röviden bemutatni nem könnyű – olyan sok mindent csinált már, és ez a sok minden annyira színes, hogy pár szűk mondatban igazságtalan lenne összefoglalni. Dobolt az Albert Einstein Bizottság, a Cinibabák és a Moralisa zenekarban, szerepelt két dokumentumfilmben és egy musicalben, egyik alapítója a Feminista Hálózatnak és a NANE Egyesületnek – ha pedig a szükség úgy hozza, varázsló. Mostani találkozásunk apropója az idén 10 éves kishajmási Csepp tanoda, és a 2021-es Emberség-díj-jelölése

Mária húsz éve költözött Budapestről az apró baranyai faluba, Szatinára. Itt első kézből tapasztalta meg a szegénységet és a szegénységből fakadó hátrányokat, ezért szabadidejében a helyi és a szomszédos Kishajmás rászoruló gyerekeivel kezdett foglalkozni. A korrepetálásokból, foglalkozásokból alakult ki a Csepp tanoda, ami mára pótolhatatlan tényezővé vált a kistérség életében.

Bár már több önkéntes is jelen van a tanoda életében, Bán Mária napjai azóta sem lettek kevésbé mozgalmasak. Délután tanul a gyerekekkel, az iskolai szünetekben napközis tábort, kirándulást, műveltségnövelő programokat szervez. Ismeri a gyerekek személyes érdeklődési körét, a tanoda adományautójával sportolni, zenét tanulni viszi őket a közeli településekre.

Mária munkája eredményeként a gyerekek zöme jó hírű gimnáziumban, érettségit adó középiskolában tanul tovább, vagy olyan szakgimnáziumban, ahol mindenki a maga számára kedves szakmát tanulhatja – és jobb esélyekkel vághat neki az életnek.

Aki kérdez: Pincehelyi Zita
Szignál: Kiss Irina
Arculat: Biacsics Renáta – Renyagyár

A Kék Kanapéról bővebben itt olvashatsz!