Margot a lengyel Stop Bzdurom (“hülyeség”) radikális feminista és queer kollektíva társalapítója. A szervezet az LMBTQI emberek egyenjogúságáért harcol Lengyelországban, ahol az elmúlt években mindennapossá vált a kormányzati és állami szintű gyűlöletkeltés, a rendszerszintű homofóbia következtében a melegek elleni atrocitások.Margot-t 2020. szeptemberében letartóztatták, miután társaival megrongált egy homofób transzparensekkel felszerelt autót, majd rózsaszín maszkokkal, szivárvány zászlókkal borítottak be több köztéri szobrot Varsóban.

Az infografika nagyobb méretben letölthető innen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990. május 17-én törölte a homoszexualitást a betegségek nemzetközi osztályzásából, rögzítve, hogy “nem betegség, zavar vagy perverzió”. Ma a világ 130 országában ünneplik a világnapot, köztük 37 olyanban, ahol még mindig törvény tiltja a homoszexulatiást.

Az emberi jogok nyilatkozata kimondja, hogy minden ember egyenlő, bármely megkülönböztetés ez ellen szól. Ezért “a homofóbia elítélendő, mert a szexuális orientációjuk miatt alacsonyít le embereket és fosztja meg őket jogaiktól”. Jerzy Buzek, az EP volt elnöke