1991-ben kitört a 11 éven át tartó Sierra Leone-i polgárháború. A lázadó erők már az első időkben lerohanták Mogbwemo-t, Ishmael Beah szülővárosát. A vérontásból menekülő családjától a káoszban elszakadt a 13 éves fiú, ezután sorstársaival hónapokig bolyongtak a vadonban, amíg be nem sorozták a kormány egyik gyerekkatonákból álló alakulatába. Három éven át drogfogyasztásra (például puskaporral kevert kokain) és gyilkolásra kényszerítették, míg végül sikerült az UNICEF táborába szöknie. New Yorkba került, emlékirata Gyerekkatona voltam Afrikában címen jelent meg.

Az infografika nagyobb méretben letölthető innen.

1982. augusztus 19-én az ENSZ rendkívüli ülést hívott össze, miután az első libanoni háborúban az izraeli hadsereg támadásainak rengeteg ártatlan palesztin és libanoni gyermek esett áldozatul. Az ő emlékükre döntöttek a világnapról, ami minden év június 4-én az erőszak ártatlan gyermek áldozataira hívja fel a figyelmet.

Ma számos szervezet küzd a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és a gyermekjogok biztosításáért. Míg a háborús konfliktusok legsúlyosabb következményeit a civil lakosság és a gyermekek szenvedik meg, addig a nyugati országokban és békeidőben is bőven van tennivaló: a fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió, a családon belüli erőszak és a pedofília folyamatosan növekvő veszélyt jelent.